Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» τράβηξε την πρώτη του άμεση εικόνα ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος

Πηγή: NASA

Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» τράβηξε την πρώτη του άμεση εικόνα ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η NASA την Πέμπτη.

«Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο “James Webb” της NASA για να τραβήξουν μια άμεση εικόνα ενός πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Ο εξωπλανήτης είναι ένας γίγαντας αερίου, που σημαίνει ότι δεν έχει βραχώδη επιφάνεια και δεν θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος», ανέφερε η δήλωση.

Ο εξωπλανήτης HIP 65426 b ανακαλύφθηκε το 2017, βρίσκεται 355 έτη φωτός από τη Γη και περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο τύπου Α, δηλαδή ένα αστέρι «νάνο» με μάζα μεταξύ 1,4 και 2,1 φορές αυτήν του ήλιου και επιφανειακή θερμοκρασία μεταξύ 7.600 και 10.000 βαθμών Κελσίου.

Ο εξωπλανήτης είναι ηλικίας περίπου 15 έως 20 εκατομμυρίων ετών. Η μάζα του είναι 9 φορές αυτή του Δία, το έτος του (δηλαδή η τροχιά του γύρω από το αστέρι του) 630,7 χρόνια, ενώ απέχει από το κέντρο του ηλιακού του συστήματος 92 αστρονομικές μονάδες (AU), δηλαδή 92 φορές όσο η απόσταση της Γης από τον ήλιο.

Η λήψη άμεσων εικόνων από εξωπλανήτες είναι δύσκολη, επειδή τα αστέρια είναι πολύ φωτεινότερα από τους πλανήτες.

«Η λήψη αυτής της εικόνας ήταν σαν να ψάχνεις για διαστημικό θησαυρό», είπε ο Άαριν Κάρτερ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, «Santa Cruz», ο οποίος ηγήθηκε της ανάλυσης των εικόνων. «Στην αρχή το μόνο που μπορούσα να δω ήταν φως από το αστέρι, αλλά με προσεκτική επεξεργασία εικόνας κατάφερα να αφαιρέσω αυτό το φως και να αποκαλύψω τον πλανήτη».

Πηγή: NASA)

Δείτε ακόμα...