Το ΕΚΑΣ και η απύθμενη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνταξιούχοι
Συνταξιούχοι / Πηγή: Eurokinissi

Η χτεσινή “αντιπαράθεση” ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ είναι τουλάχιστον ανάλγητη… με την κυβέρνηση να εμφανίζεται ως “Αη Βασίλης” παρατείνοντας στο «και πέντε» τη ρύθμιση για τη μη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων τους, και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με δικό του νόμο κόπηκε το ΕΚΑΣ, να εμφανίζεται ως “προστάτης” των χαμηλοσυνταξιούχων που “νοιάζεται” για την υγεία και τα οικονομικά τους! Και μάλιστα ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η πανδημία τσακίζει στο πλαίσιο της εμπορευματοποιημένης Υγείας και Φαρμάκου, που στηρίζουν και οι δυο.

Το επίδομα- ΕΚΑΣ, με το οποίο συμπλήρωναν τις φτωχές αποδοχές τους 600.000 συνταξιούχοι των 500 ευρώ και κάτω, άρχισε να «ξηλώνεται» με το τρίτο μνημόνιο (2015), που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι. Ο νόμος προέβλεπε την οριστική κατάργησή του σε βάθος τετραετίας, είναι ο γνωστός νόμος Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2015 το ΕΚΑΣ ήταν 230 ευρώ και το 2019, που χορηγήθηκε για τελευταία φορά, μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις ήταν μόλις 12 ευρώ! Η ΝΔ σε μια προσπάθεια “να σε αλείψω λάδι να σε κάψω”, ως κυβέρνηση το Γενάρη του 2020 έφερε τροπολογία με την οποία παρατεινόταν η μη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όλους τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μετά την οριστική διακοπή του επιδόματος.

Η ισχύς του μέτρου έληγε στις 31/12/2020, δημιουργώντας και αυτή την ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί, η παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων από τις 9/12, που ζητούσε την παράταση της συγκεκριμένης ρύθμισης, αλλά και επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, που απαιτούσε την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Όλα αυτά τα απέρριπταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ!

Η υποκρισία όμως αγγίζει και στη περίπτωση απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, αφού αφορά μόνο την περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει το φτηνότερο γενόσημο φάρμακο. Για κάθε άλλο πρωτότυπο ή ακριβότερο γενόσημο, ο χαμηλοσυνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να πληρώσει…

Αυτή είναι η πολιτική του κεφαλαίου που οι κυβερνήσεις του στηρίζουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων στο κλάδο του φαρμάκου, με το “εμπόρευμα” φάρμακο, με τους «ισοσκελισμένους» κρατικούς προϋπολογισμούς για την ενίσχυση της «δημοσιονομικής σταθερότητας», με κόφτες διαρκείας στις συντάξεις και περιορίζοντας στο ελάχιστο τις λεγόμενες «αντισταθμιστικές παροχές», που αποδεικνύονται «το τυράκι στη φάκα», όπως από τότε προειδοποιούσε το ΚΚΕ.

Έτσι, π.χ. το 2018 οι συνταξιούχοι πλήρωσαν από την τσέπη τους 625 εκατ. ευρώ και 636 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ δικά τους λεφτά είναι και αυτά που καταβάλλονται στις φαρμακοβιομηχανίες ως «δημόσια» φαρμακευτική δαπάνη.

Αν υπολογίσει κανείς και τη λεγόμενη «ιδιωτική δαπάνη» για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ποσό που πλήρωσαν άμεσα οι ασφαλισμένοι για το Φάρμακο – εμπόρευμα, ανάμεσά τους και οι εκατοντάδες χιλιάδες πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, ξεπερνά για το 2019 τα 1,6 δισ. ευρώ, με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων!

Αυτή είναι η τεράστια κοροϊδία και αναλγησία των αστικών κομμάτων, που επιχειρούν να εμφανίζονται και ως υπερασπιστές των συνταξιούχων

Γι’ αυτό είναι και όρος ζωής η πάλη στο να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα της αστικής τάξης, να αγωνιστούν για την αποκατάσταση όλων των απωλειών, αυξήσεις στις συντάξεις, δωρεάν φάρμακα – Υγεία – Πρόνοια για όλους, με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η εποχή μας, για κοινωνία με το λαό της ιδιοκτήτη στο πλούτο της.

Δείτε ακόμα...