Το φάντασμα του κτήνους

Η κραυγή του Edvard Munch

Εδώ και μέρες παρακολουθούμε τον ορυμαγδό των καταγγελιών που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας σαν χορός αρχαίας τραγωδίας σε ένα σκηνικό εφιαλτικό.

Εδώ και μέρες λοιπόν, παρακολουθούμε ένα αναίσχυντα πολιτικό και κοινωνικοπολιτισμικό δράμα να ξετυλίγεται ως μίτος ηθικής κατάπτωσης στο σκοτεινό λαβύρινθο σύγχρονων Μινώταυρων που για χρόνια ολόκληρα τρέφονταν, καταστρέφοντας νέες και νέους.

Η σιωπή των αμνών έσπασε. Ο φόβος και η ντροπή έγιναν βροχή δημόσιων καταγγελιών που διεκδικεί την τιμωρία των ενόχων. Στεκόμαστε δίπλα στα θύματα που πήραν το θάρρος να μιλήσουν για τις αθεράπευτες πληγές, που χρόνια ολόκληρα κουβαλούσαν στην ψυχή τους, ενώ οι θύτες τους συνέχιζαν να δρουν ανενόχλητοι. Το τέλος άλλωστε κάθε αρχαίας τραγωδίας, οδηγούσε στην «Κάθαρση», που ερχόταν να εξαγνίσει από τα μιαρά και ανόσια που διατάραζαν την ηθική νομοτέλεια της ανθρώπινης φύσης.

Σε τούτη την τραγωδία, όμως, οι ηθικοί αυτουργοί, χωρίς ίχνος ευθιξίας, φιλοτιμίας και υπευθυνότητας, δεν αναλαμβάνουν τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες τους.

Δεν μπορούν να κρυφτούν ευθύνες του Πρωθυπουργού στον διορισμό, χωρίς διαγωνισμό και στη συντήρησή του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες που υπήρχαν και στη συνέχεια παρά τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων παιδιών.

Δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες της Υπουργού Πολιτισμού, η οποία σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας πήρε τη θέση των θυμάτων δηλώνοντας εξαπατημένη από ένα επικίνδυνο άνθρωπο.

Δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες της πολιτικής εξουσίας που στηρίζουν και συντηρούν ένα κοινωνικό, οικονομικό κι εργασιακό πλαίσιο που παράγει δράστες και θύματα, αναπαράγοντας οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις οι οποίες υποχρεώνουν τα θύματα στη σιωπή.

Δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες στη θέσπιση και διατήρηση ενός νομοθετικού κώδικα, που παρ’ όλες τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες, ρίχνει τους ενόχους για σεξουαλική κακοποίηση στα μαλακά.

Η αλαζονεία της εξουσίας που καταπιέζει και εκμεταλλεύεται τις πιο αδύναμες ζωές, τις πιο αδύναμες ψυχές, τις πιο αδύναμες συνειδήσεις, γεννά και θρέφει Μινώταυρους.

Το φάντασμα του κτήνους θα συνεχίζει να πλανάται, γιατί αυτό το σύστημα είναι σάπιο και πρέπει να ανατραπεί!

Ρούλα Καραγιάννη

Δείτε ακόμα...