Το Ιράν κατηγορεί την «επαίσχυντη» κίνηση του Μπαχρέιν για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

Ιραν- σημαια

“Το Ισραήλ αποτελεί απειλή για τον μουσουλμανικό κόσμο, και ομαλοποιώντας τις σχέσεις με αυτό, το Μπαχρέιν εμπλέκεται στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το εβραϊκό κράτος”, προειδοποίησε το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Την Παρασκευή το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ακολουθήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην απόφασή τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Τα ΗΑΕ συμφώνησαν στην εξομάλυνση τον Αύγουστο, καταργώντας έναν νόμο του 1972 που απαγόρευε τυχόν συμφωνίες με το Ισραήλ. Τα τρία έθνη αναμένεται να υπογράψουν μια δήλωση ειρήνης στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση που ελήφθη από το μικρό, αλλά ισχυρό νησί του Κόλπου ήταν «επαίσχυντη».

«Οι ηγεμόνες του Μπαχρέιν θα είναι στο εξής συνεργοί στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος, το οποίο αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής και του μουσουλμανικού κόσμου», δήλωσε το υπουργείο, όπως ανέφερε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν.

Ο σύμβουλος διεθνών υποθέσεων του κοινβουλίου του Ιράν Χοσεΐν Αμιρ-Αμπντολάχιαν, δήλωσε ότι η απόφαση του Μπαχρέιν αποτελεί μεγάλη προδοσία του μουσουλμανικού κόσμου και των Παλαιστίνιων. «Οι ακατάλληλοι ηγέτες στα ΗΑΕ, Μπαχρέιν δεν πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για τα σιωνιστικά σχέδια», πρόσθεσε. «Πρέπει να μάθουν από την ιστορία. Αύριο είναι πολύ αργά! Η αμερικανική σωτηρία έχει φθαρεί εδώ και χρόνια».

Η κίνηση των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια κοινή στάση του αραβικού κόσμου ότι οποιαδήποτε εξομάλυνση με το Ισραήλ είναι δυνατή μόνο εάν το Ισραήλ αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και αναγνωρίσει την Παλαιστίνη.

Η παλαιστινιακή ηγεσία κάλεσε το Μπαχρέιν να ανακαλέσει γρήγορα την απόφασή του, λέγοντας ότι θα προκαλούσε «μεγάλη ζημιά» στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

Το Ισραήλ, αντίθετα, χαιρέτισε τη συμφωνία με το Μπαχρέιν. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου την χαρακτήρισε «μια νέα εποχή ειρήνης» προειδοποιώντας «μεγάλες επενδύσεις» στην ισραηλινή οικονομία από το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο.

Το Μπαχρέιν είναι στενός σύμμαχος τόσο των ΗΠΑ όσο και των ΗΑΕ. Φιλοξενεί τα περιφερειακά κεντρικά γραφεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τα ΗΑΕ το βοήθησαν να ξεπεράσει τις διαμαρτυρίες το 2011 και ήταν μεταξύ των χωρών του Κόλπου που προσέφεραν στη μοναρχία Μπαχράνι οικονομική διάσωση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από δύο χρόνια.

Δείτε ακόμα...