Το Ισραήλ προαναγγέλλει την γενικευμένη επίθεση στη Ράφα

Με βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με την πείνα και τις επιδημίες να θεριεύουν ακόμα περισσότερο εξαιτίας του εντεινόμενου μπλοκαρίσματος ακόμα και αυτής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα, με συστηματικές επιθέσεις σε όσα νοσοκομεία και υγειονομικούς έχουν απομείνει, το Ισραήλ συνεχίζει το μακελειό σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, ενώ προαναγγέλλει την γενικευμένη επίθεση στη Ράφα.

Στις 143 μέρες του ισραηλινού σφυροκοπήματος στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 29.782 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 70.043, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηαν 90 Παλαιστίνοι και τραυματίστηκαν 164.

Σφοδρές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό κατοχικό στρατό και σε Παλαιστίνιους μαχητές μαίνονταν στην ισοπεδωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της Χαν Γιούνις, αλλά και στην κεντρική Γάζα και στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, το οποίο υποτίθεται ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι το «ελέγχει».

Παράλληλα με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς σε πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς, συνεχίζεται η συστηματική στοχοποίηση των δομών υγείας και των υγειονομικών από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγκάζεται να αναστείλει πλήρως όλες τις υγειονομικές αποστολές τις στη Λωρίδα της Γάζας για 48 ώρες, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι εξατίας των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων δεν διασφαλίζεται η ασφάλεια των πληρωμάτων της οργάνωσης και των νοσηλευόμενων στις δομές υγείας της και τα ασθενοφόρα της.

Νωρίτερα, υγειονομικοί της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δέχθηκαν επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιχείρισης εκκένωσης ασθενών από το πολιορκούμενο νοσοκομείο Αλ Αμαλ της Χαν Γιούνις σε νοσοκομεία της Ράφα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να διατάξει επίθεση στη Ράφα, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι αυτή η νέα φάση κλιμάκωσης του μακελειού στη Γάζα θα προχωρήσει, είτε υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων, είτε όχι.

Μιλώντας για τη δρομολογούμενη γενικευμένη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «η ολοκληρωτική νίκη είναι στο χέρι μας, όχι σε απόσταση μηνών, αλλά σε απόσταση εβδομάδων, όταν θα ξεκινήσουμε την επιχείρηση».

«Αν έχουμε συμφωνία (για ανακωχή), (η επιχείρηση) θα καθυστερήσει κατά κάποιον τρόπο, αλλά θα γίνει», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν τοποθεσίες» όπου μπορούν «να πάνε» οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στη Ράφα, προς βορρά, εκεί όπου «ολοκληρώσαμε τις μάχες». Στην πραγματικότητα οι διαρκείες ισραηλινές επιθέσεις δεν αφήνουν καμία «ασφαλή ζώνη» στην ισοπεδωμένη Γάζα, ενώ όπως προαναφέρθηκε σφοδρές μάχες συνεχίζονται και στην κεντρική και στη βόρεια Γάζα, σε περιοχές που υποτίθεται ο κατοχικός στρατός τις ήλεγχε και «ολοκλήρωσε τις μάχες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...