Το Κατάρ θα εκπροσωπεί στο εξής τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίκεν

Το Κατάρ θα εκπροσωπεί πλέον τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μετά το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ’Αντονι Μπλίνκεν.

Υποδεχόμενος τον ομόλογό του από το Κατάρ στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας με αντικείμενο τα αμερικανικά συμφέροντα εντός της πρεσβείας του Κατάρ στην αφγανική πρωτεύουσα. Οι ΗΠΑ «ευγνωμονούν» για την «ηγεσία» και την «υποστήριξη» του Κατάρ αναφορικά με το Αφγανιστάν, είπε, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στον τερματισμό της αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε υλικοτεχνικό επίπεδο στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων.

Περίπου οι μισοί από τους 124.000 εκτοπισμένους, ξένους υπηκόους και Αφγανούς που απειλούνταν με αντίποινα των Ταλιμπάν, πέρασαν από το Κατάρ. Η διαχείριση των αμερικανικών προξενικών επιχειρήσεων σχετικά με το Αφγανιστάν γινόταν ήδη στο Κατάρ από τότε που κατέλαβε την εξουσία το ισλαμιστικό κίνημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ζήτησε παράλληλα σήμερα να σταματήσει η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ επιπλέον χωρών και της Συρίας υπό την ηγεσία του Μπασάρ αλ ’σαντ, μετά την επίσκεψη ενός υπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Δαμασκό την Τρίτη. «Ελπίζουμε ότι οι χώρες θα αποθαρρυνθούν από το να εμπλακούν περαιτέρω με το συριακό καθεστώς», δήλωσε ο Καταριανός ΥΠΕΞ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν, ο οποίος εν τω μεταξύ υπενθύμισε την αμερικανική ανησυχία για τις προσπάθειες αποκατάστασης του καθεστώτος ’σαντ.

«Η θέση του Κατάρ θα παραμείνει αυτή που είναι: δεν παρατηρήσαμε σοβαρά μέτρα που έλαβε το καθεστώς ’Ασαντ για να επιδιορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα του και τον λαό του», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. «Μέχρι να λάβει σοβαρά μέτρα, η αλλαγή της θέσης μας δεν αποτελεί επιλογή», πρόσθεσε. Τα κράτη, ωστόσο, έχουν το «κυρίαρχο δικαίωμα» να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τη Συρία, αναγνώρισε.

Δείτε ακόμα...