Με μία συγκινητική εκδήλωση στο Λαζαρέτο, η Τομεακή Οργάνωση Κέρκυρας του ΚΚΕ τίμησε την Κυριακή τους αλύγιστους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που εκτελέστηκαν πάνω σε αυτό το μικρό νησάκι από το αστικό κράτος.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, οικογένειες με μικρά παιδιά, πήγαν στο Λαζαρέτο για να αφήσουν ένα λουλούδι και να αποδώσουν τιμή στους ηρωικούς νεκρούς. Πλησιάζοντας προς το νησάκι, οι κόκκινες σημαίες «καλωσόριζαν» τον κόσμο.

Λίγα βήματα μακριά από την προβλήτα, μόλις τελειώνει μια μικρή ανηφόρα ξεπροβάλλουν οι μαρμάρινοι σταυροί και τα κενοτάφια 118 κομμουνιστών και αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σύμβολο της βαρβαρότητας του αστικού κράτους, αλλά και του ηρωισμού που έδειξαν όσοι στάθηκαν όρθιοι στα βασανιστήρια και στο εκτελεστικό απόσπασμα γιατί είχαν «τη ζωή πολύ πάρα πολύ αγαπήσει».
Στον τοίχο των εκτελέσεων τα σημάδια παραμένουν: Οι τρύπες από τα πολυβόλα που έχουν καλυφθεί με κόκκινα γαρύφαλλα.

Η νησίδα Λαζαρέτο βρίσκεται σε απόσταση δυόμισι ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά από το λιμάνι της Κέρκυρας και απέχει από την κοντινή ακτή της Σωτηριώτισσας λιγότερο από ένα. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στο λοιμοκαθαρτήριο που λειτούργησε εκεί από τα χρόνια της Βενετοκρατίας μέχρι την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Την περίοδο 1946-1954 στο Λαζαρέτο εκτελέστηκαν περισσότεροι από 118 κομμουνιστές και αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, με βάση τα στοιχεία που εξακριβώθηκαν. Άλλες μαρτυρίες ανεβάζουν τον αριθμό των εκτελεσμένων στους 200. Η εύρεση όλων των ονομάτων των εκτελεσμένων έχει πολλές δυσκολίες, αφού συνήθως μετά τις εκτελέσεις τούς έθαβαν ανώνυμα, κοντά στο σημείο της εκτέλεσης.

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση οι επισκέπτες του χώρου είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την έκθεση που ετοίμασαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με πλήθος στοιχείων και ντοκουμέντων για το Λαζαρέτο και την ιστορία του, φωτογραφίες και γράμματα εκτελεσμένων, ντοκουμέντα αφιερωμένα στα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, όπως η φωτογραφία του εκτελεσμένου κομμουνιστή Κωνσταντίνου Μιχαήλ από την Μάνδρα Αττικής που έστειλε η οικογένεια του, αλλά και τα ποιήματα που διέσωσε από μνήμης ο Θόδωρος Παπαγιάννης, ο καπετάν Φουρτούνας του ΕΛΑΝ από την Ηγουμενίτσα και επίσης προσφέρθηκαν από την οικογένειά του.

Στην εκδήλωση μίλησε η Μαριλένα Σαϊτά, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Κέρκυρας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας, η οποία τόνισε το καθήκον «να μελετάμε την ιστορία των ηρώων του λαού μας, καθώς έτσι διδασκόμαστε και αντλούμε χρήσιμα συμπεράσματα για την ταξική πάλη σήμερα και αύριο. Η πορεία του ΚΚΕ και της νεολαίας του της ΚΝΕ, η δράση των κομμουνιστών και κομμουνιστριών για πάνω από έναν αιώνα, δίκαια μας γεμίζουν με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό, διδάσκουν και διαπαιδαγωγούν. Βγαίνουμε μπροστά για να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμη του, να συνειδητοποιήσει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες του χτες και οργανώνουμε τους αγώνες του σήμερα, ριχνόμαστε στη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς σε κάθε σχολείο, σε κάθε σχολή, σε κάθε γειτονιά, ριχνόμαστε στη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας 9 Νοέμβρη, για να ταρακουνήσουμε το σύστημα. Ειδικά σήμερα που ζούμε στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης, όχι απλά σε μια περίοδο μη επαναστατικής κατάστασης, παλεύουμε για να ξεσπάνε παντού εστίες αντίστασης, κρατάμε τη φλόγα αναμμένη με τη συνεχή πάλη για αλλαγή συσχετισμών, για ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με κοινωνική συμμαχία. Με γνώση ότι η πραγματική ελευθερία του κάθε αγωνιστή, του κομμουνιστή, είναι ότι αγωνίζεται να ανατρέψει την ταξική σκλαβιά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ακολούθησε αφηγηματικό – καλλιτεχνικό αφιέρωμα που επιμελήθηκαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με ιστορικά στοιχεία, κείμενα, ποιήματα και γράμματα εκτελεσμένων στο Λαζαρέτο.
Μετά το προσκλητήριο νεκρών οι παρευρισκόμενοι προχώρησαν σε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των εκτελεσμένων ενώ η «Διεθνής» έκλεισε την εκδήλωση με τους συμμετέχοντες να αποχωρούν με την υπόσχεση να συνεχίσουν αυτόν τον δίκαιο αγώνα.