Το Κίεβο επιμένει πως θα απελευθερωθεί η Κριμαία

Αυτοκινούμενο Αντιπυραυλικό σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή S300 στο Κίεβο, Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Αυτοκινούμενο Αντιπυραυλικό σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή S300 στο Κίεβο, Ουκρανία

Μετά και την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Πεκίνου στο Κίεβο, η ουκρανική ηγεσία υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί καμιά πρόταση που συνεπάγεται απώλεια εδαφών της ή το πάγωμα της σύρραξης», αναφερόμενη έμμεσα στην πρόταση 12 σημείων της Κίνας.

Η προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία «θα επιστρέψει σίγουρα στην Ουκρανία», δήλωσε μια μέρα μετά την επίσκεψη του Κινέζου απεσταλμένου ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο οποίος συγκρότησε «γνωμοδοτικό συμβούλιο για την επανένταξη και το τέλος της κατοχής της Κριμαίας μας και της Σεβαστούπολης», με αρμοδιότητα να συμβουλεύει για την αποκατάσταση της ουκρανικής κυριαρχίας στην Κριμαία.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν πως είναι αδύνατη «η επιστροφή στην ειρήνη στις διεθνείς σχέσεις και η πλήρης ισχύς του Διεθνούς Δικαίου» χωρίς να επιστραφεί πρώτα η Κριμαία στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, και άλλες πρωτοβουλίες «διαμεσολάβησης» έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα. Αντιπροσωπεία Αφρικανών ηγετών (Νότιας Αφρικής, Αιγύπτου, Δημοκρατίας του Κονγκό, Σενεγάλης, Ουγκάντας και Ζάμπιας) αναμένεται να βρεθεί σε Κίεβο και Μόσχα στις αρχές Ιούνη.

Ο πάπας Φραγκίσκος ελπίζει να στείλει προσωπικούς απεσταλμένους στους Προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με σκοπό να μεσολαβήσει για την επίτευξη εκεχειρίας, υποστηρίζει η καθολική ιστοσελίδα «Il Sismografo».

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, με βάση το σχέδιο του Φραγκίσκου, ο καρδινάλιος Ματέο Τσούπι από την Μπολόνια θα πάει στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο και ο αρχιεπίσκοπος Κλαούντιο Γκουτζερότι θα πάει στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο. Οι δύο Πρόεδροι έχουν ήδη συμφωνήσει να συναντηθούν με τους απεσταλμένους του πάπα, γράφει η ιστοσελίδα «Il Sismografo».

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Φραγκίσκο στο Βατικανό το περασμένο Σάββατο αλλά στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά υποβάθμισε την πιθανότητα μιας μεσολάβησης του πάπα: «Δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητές, χρειαζόμαστε μια δίκαιη ειρήνη (…) Ο Πούτιν μόνο σκοτώνει. Δεν χρειαζόμαστε μια μεσολάβηση μαζί του».

Δείτε ακόμα...