Το ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Ρομά

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Μέρα Ρομά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

“Σήμερα 8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, η σκέψη μας βρίσκεται στους χιλιάδες Ρομά που ζουν κάτω από άθλιες και αντίξοες συνθήκες, στους δεκάδες καταυλισμούς που βρίσκονται στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, αλλά και για τους κατοίκους των όμορων περιοχών.

Το μυαλό και η σκέψη μας βρίσκεται ταυτόχρονα στους χιλιάδες Ρομά, που με προσωπικό αγώνα και θυσίες κατάφεραν να σπουδάσουν, να ενταχθούν στην εργασία, να προσπεράσουν τα εμπόδια που τους έβαζε το επίσημο κράτος και το ρατσιστικό μίσος φασιστικών ομάδων. Καταρρίπτουν, με το παράδειγμά τους την απαράδεκτη επιχειρηματολογία όσων θέλουν να αποδώσουν την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι Ρομά σε δήθεν «χαρακτηριστικά της φυλής», να κρύψουν έτσι τα κοινωνικά αίτια αυτού του προβλήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν τους Ρομά ως εξιλαστήριο θύμα για κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα, για να κρύβεται εν τέλει η δίκη τους ευθύνη για την ύπαρξη και διαιώνιση αυτών των προβλημάτων. Είναι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που, ενώ με την πολιτική τους καταδικάζουν τους Ρομά στο περιθώριο, όταν έρχεται στην επιφάνεια με οξύτητα κάποιο κοινωνικό πρόβλημα, τους δείχνουν κυριολεκτικά με το δάχτυλο για να απαλλαγούν οι ίδιοι από το πολιτικό κόστος.

Το παράδειγμα της εγκληματικότητας είναι χαρακτηριστικό, αλλά όχι και μοναδικό, για τη στοχοποίηση που δέχτηκαν οι Ρομά από όλες τις κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ, χθες του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλων. Την ίδια στιγμή, αυτές οι κυβερνήσεις έχουν σοβαρές ευθύνες για τις συνθήκες γκετοποίησης αυτού του πληθυσμού, που αποτελεί έδαφος για τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων, στα οποία εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα, με λεία εκατομμύρια ευρώ τα οποία βέβαια μένουν πάντα στο απυρόβλητο. Για να μην αναφερθούμε στα αλλεπάλληλα παραδείγματα εξαγοράς συνειδήσεων από τα αστικά πολιτικά κόμματα της χώρας, που αποτελούν μνημείο ντροπής και παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζουν τους Ρομά.

Οι Ρομά βιώνουν με τραγικό και πιο οξυμένο τρόπο τα αποτελέσματα μιας πολιτικής και ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος, του καπιταλισμού, που βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως της στέγης, της διατροφής, της παροχής υψηλών υπηρεσιών παιδείας και υγείας, τα θεωρεί και τα αντιμετωπίζει ως ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικά δικαιώματα. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι και το σύνολο του λαού μας, που σήμερα σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας βλέπει το εισόδημά του να εξανεμίζεται και να μην μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε αυτές τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση του.

Αποδεικνύεται ότι ο καπιταλιστικός δρόμος είναι αυτός που στέκεται εμπόδιο στην κοινωνική ένταξη των Ρομά, όπως στέκεται εμπόδιο στη προσπάθεια του λαού για αξιοπρεπή ζωή, για ζωή με δικαιώματα, τα οποία απολάμβαναν αυτοί οι πληθυσμοί στις χώρες του σοσιαλισμού όπου ζούσαν.

Το ΚΚΕ διεκδικεί με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που θα εξασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις για την αποφασιστική ένταξή τους στην εργασία, την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής, την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα διάφορα αποσπασματικά μέτρα και προγράμματα που γίνονται με τη συμμετοχή των διάφορων ΜΚΟ αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και το κράτος να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση των συνδικαλιστικών οργάνων των Ρομά, όπως για παράδειγμα της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εγγυηθούν τη δράση και τη στήριξη της προσπάθειας στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά”.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...