Το ΚΚΕ θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό κατοίκων που αγωνίζονται για να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο

Σε σύσκεψη φορέων της Νάουσας με θέμα τις Ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο και τον αγώνα των κατοίκων παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη διάρκεια της περιοδείας του στην Ημαθία.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των φορέων της περιοχής ενάντια στις ανεμογεννήτριες για την προστασία του Βερμίου. Όπως τόνισε «υπάρχει ένα μεγάλο παραμύθι που λένε οι κυβερνώντες, η Κομισιόν με κατευθύνσεις και οδηγίες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας ότι δήθεν προστατεύουν το περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει η πράσινη μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη».

«Φυσικά δεν λέμε ότι δεν υπάρχει θέμα με την προστασία του περιβάλλοντος, βεβαίως πρέπει να αγωνιζόμαστε και να είμαστε μπροστάρηδες, να προστατεύουμε τα δάση μας», ωστόσο πρόσθεσε «το ζήτημα έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ποιος κατέχει αυτά τα μέσα που θα υλοποιήσει τη συγκεκριμένη μορφή ενέργειας». Σήμερα, επεσήμανε, αυτή την έχουν κάποια μονοπώλια, διεθνή και εγχώρια, είναι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι με μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαια τους, που είτε είναι λιμνάζοντα, είτε δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, είτε θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση μέσα από νέες επενδύσεις σε νέους τομείς και μας σερβίρουν έτσι οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και όλοι το παραμύθι της «πράσινης μετάβασης».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολιάζοντας το επιχείρημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σημείωσε πως αυτές, όπως δείχνει η πείρα, θα είναι ελάχιστες και με άθλιες συνθήκες εργασίας σαν αυτές που ορίζουν οι αντεργατικοί νόμοι του κράτους. Σε ό,τι αφορά στον ισχυρισμό, ότι τέτοιες επενδύσεις θα απαλλάξουν τον λαό από την ενεργειακή φτώχεια, τόνισε πως πρόκειται για ένα ακόμα παραμύθι αφού επίσης η πείρα δείχνει ότι, όχι μόνο δεν μειώθηκε η τιμή του ρεύματος, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

«Άρα λοιπόν μιλάμε για πραγματική κοροϊδία» τόνισε, προσθέτοντας πως υπάρχει αναρχία στην παραγωγή. Για να φτιάξεις ένα σχέδιο προς όφελος του λαού στον τομέα της ενέργειας χρειάζεσαι κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο από το οργανωμένο κράτος και από μία κοινωνία όπου ο λαός θα συμμετέχει, οι μαζικοί φορείς εδώ πού είστε, όλοι όσοι έχετε κοινά συμφέροντα και δε σας χωρίζει σε αυτό τίποτα. Και φυσικά αυτό το κεντρικό σχέδιο θα πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύει τα δάση, ενώ σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, καταστρέφονται τα δάση, εκτάσεις, αγροτική παραγωγή, καταστρέφονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, περιοχές στις οποίες θα μπορούσε να αναπτυχθεί και η κτηνοτροφική παραγωγή ώστε να έχουμε και διατροφική επάρκεια τώρα με την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέπτυξε τη θέση του Κόμματος για την αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας και των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, πάντα με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Εξέφρασε, ωστόσο, την αντίθεση του Κόμματος στην τοποθέτηση ανεμογεννήτριων στο Βέρμιο, υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό κατοίκων και φορέων για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης, τονίζοντας την ανάγκη παλλαϊκού αγώνα για να μην περάσουν μέτρα σε βάρος της ενεργειακής ανάπτυξης της χώρας, για να υπάρχει φτηνή ενέργεια, γιατί η ακριβή ενέργεια μετακυλίεται σε όλη την οικονομική ζωή του τόπου, στις μεταφορές, τις κατασκευές, στα προϊόντα, τελικά στον λαό.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...