Το κουβανέζικο εμβόλιο «Soberana 02» επίσημα στη λίστα ΠΟΥ

Η λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περιλαμβάνει 47 υποψήφια εμβόλια, μεταξύ αυτών δύο του νησιού της επανάστασης που βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές.

Από αυτήν την εβδομάδα, το εμβόλιο «Soberana 02» του Ινστιτούτου Finlay της Κούβας, που είναι, όπως και ο προκάτοχός του, ένα μοριακό προϊόν υπομονάδων υψηλής ασφάλειας και ανοσολογικής προστασίας έναντι του Covid-19.

Τα κουβανέζικα είναι τα μόνα στη Λατινική Αμερική, Καραϊβική και Αφρική, έχοντας πίσω τους την υποστήριξη ενός ιδρύματος δημόσιων πόρων από μια χώρα που δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τις ΗΠΑ, εν μέσω μάλιστα πανδημίας –σε συνδυασμό με το 60χρονο εμπάργκο.

Το ξεχωριστό του νέου υποψήφιου είναι ότι αποτελείται από ένα συζυγές εμβόλιο, στο οποίο το αντιγόνο του ιού, η περιοχή δέσμευσης υποδοχέα (RBD), δεσμεύεται από βιοχημικές διαδικασίες στο τοξοειδές του τετάνου.
Πρόκειται για μια στρατηγική στην οποία τα κουβανικά ινστιτούτα παραγωγής εμβολίων έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία.

Εκτός από αυτήν την καινοτομία, με το Soberana 02 αναμένεται ότι η ανοσία φτάνει στον βλεννογόνο της αναπνευστικής οδού προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος του ιού.
Προτείνεται μάλιστα για εφαρμογή στον παιδιατρικό πληθυσμό, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Finlay, Vicente Vérez Bencomo.

Τα νέα έρχονται την βδομάδα κατά την οποία έγινε γνωστό ότι το Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología (CIGB) -Κέντρο Δημόσιας Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας στην Αβάνα, προετοιμάζει ένα τρίτο υποψήφιο εμβόλιο.
Επίσης η Κούβα εργάζεται σε τέσσερα ακόμη προγράμματα εμβολίων κατά της πανδημίας Covid-19.

Με πληροφορίες από telesurtv.net

Τέσσερις
οι δοκιμές εμβολίων αντι-Covid
εντός του 2020 στην Κούβα

ℹ️ Η κρατική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioCubaFarma στοχεύει στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού κατά του Covid-19 έως το 2021.
Η BioCubaFarma (εδρεύει στην Αβάνα), ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν ήδη τέσσερα εμβόλια κατά του Covid-19 που θα συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο της Eduardo Martínez, ακριβώς την ημέρα κατά την οποία πληροφορήθηκε ότι το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (Centro de Ingeniería Genética y BiotecnologíaCIGB) παρέδωσε τον τεχνικό φάκελο του πρώτου υποψηφίου εμβολίου κατά του Covid-19 στο Κέντρο Κρατικού Ελέγχου Φαρμάκων, Εξοπλισμού & Ιατρικών Συσκευών (Centro para el Control Estatal de Medicamentos, Equipos y Dispositivos Médicos – Cecmed).

Είναι το τρίτο από τα υποψήφια εμβόλια της Κούβας (αν και τα προηγούμενα, τα Soberana 01-02, παρήχθησαν από το ινστιτούτο εμβολίων (Instituto Finlay de Vacunas -IFV), στην Αβάνα.
Η παράδοση του αρχείου με τα αποτελέσματα της προκλινικής φάσης είναι απαραίτητη για το αίτημα έγκρισης κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με πηγές της BioCubaFarma.

Επίσης προέκυψε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου υποψήφιου κουβανικού εμβολίου κατά του Covid-19, Sovereign 01, είναι «ενθαρρυντικά» επειδή «δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες ή σοβαρές επιπτώσεις».
Ωστόσο, η γενική συμπεριφορά της ανάλυσης και η επεξεργασία των δειγμάτων δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί για να δούμε ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα, σχετικά με ποιο ήταν το επίπεδο παραγωγής αντισωμάτων.

Ο Διευθυντής Έρευνας του IFV, Dagmar García Rivera, επιβεβαίωσε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι η φάση Ι των κλινικών δοκιμών του Soberana 02, το μοναδικό συζυγές σχέδιο εμβολίου κατά αυτής της πανδημίας, ξεκινά τη Δευτέρα μετά την έγκριση του Cecmed την προηγούμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά του, ο Eduardo Martínez Díaz είπε ότι η στρατηγική των εθνικών εμβολίων κατά του Covid-19 «πηγαίνει καλά» και υποσχέθηκε ότι το 2021 ο κουβανικός πληθυσμός «θα ανοσοποιηθεί έναντι αυτού του ιού».

«Οι Κουβανοί μπορούν να εμπιστεύονται τους επιστήμονες που έχουν δεσμευτεί για την πατρίδα», συμπλήρωσε.

Instituto Finlay@FinlayInstituto·2 Νοε
Hoy inicia vacunación de #Soberana02. La apertura estuvo a cargo de la investigadora principal Dra. María Eugenia Toledo del @IPKCuba.
El ensayo clínico transcurre con la tranquilidad esperada. #CubaPorLaVida#CienciaCubana@BioCubaFarma

Οι προσπάθειες της χώρας της Καραϊβικής είναι τεράστιες εάν ληφθεί υπόψη ο (μικρός) όγκος του ΑΕγχΠ της χώρας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εχθρότητα (εμπάργκο) και συνεχή τρομοκρατικά μέτρα εκφοβισμού από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Αβάνας, αυξημένες ακόμη και εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

Με πληροφορίες από Granma.cu, telesurtv.net, Cubadebate & Ριζοσπάστη

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...