Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τα Βρετανικά στρατεύματα σε βάση του ΝΑΤΟ στην Εσθονία - Δεκέμβρης 2019
Φώτο Αρχείου / Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τα Βρετανικά στρατεύματα σε βάση του ΝΑΤΟ στην Εσθονία – Δεκέμβρης 2019 / Πηγή: TWITTER

Σε στρατιωτικές «ασκήσεις» και γυμνάσια» του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, που αποτελούν στην πραγματικότητα «πρόβες πολέμου» με τη Ρωσία, θα συμμετάσχουν το επόμενο διάστημα δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Στη Φινλανδία αυτή την εβδομάδα λαμβάνει ήδη χώρα η άσκηση «Arrow» («Βέλος»), ενώ τον Μάιο, θα διεξαχθεί στην Εσθονία, στα σύνορα με την Λετονία η άσκηση «Hedgehog» («Σκατζόχοιρος»), η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στη χώρα αυτή, που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια.

Σε εξέλιξη παραμένει μέχρι τα τέλη Μάη η άσκηση «Defender» («Υπερασπιστής») στην Πολωνία, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε και η άσκηση «Swift Response» (Ταχεία Απάντηση) στη Βόρεια Μακεδονία.

Στις ασκήσεις θα συμμετέχουν περίπου 8.000 βρετανοί στρατιώτες, σε μια «επίδειξη αλληλεγγύης και ισχύος», όπως είπε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπεν Γουάλας.

Θα συμμετέχουν επίσης 72 άρματα μάχης Challenger 2, 12 πυροβόλα όπλα AS90 και 120 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Warrior.

Σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ανέφερε πως «στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών, τα στρατεύματά μας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ και την Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη σε μια επίδειξη αλληλεγγύης και ισχύος που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κοινές αναπτύξεις στρατευμάτων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (JEF) είναι ένας συνασπισμός ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και οκτώ χωρών εταίρων: της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Το Μάιο άλλα βρετανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στα σύνορα ανάμεσα στην Εσθονία και τη Λετονία στο πλευρό 18.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων Γάλλοι και Δανοί που αποτελούν τμήμα της «Ενισχυμένης Προκεχωρημένης Παρουσίας» του ΝΑΤΟ, επικεφαλής της οποίας είναι οι Βρετανοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...