Το ΝΑΤΟ θα εντείνει την παρουσία του γύρω από τη Σουηδία και στη Βαλτική όσο θα εξετάζεται αίτημα ένταξης

Πλοία από την Μόνιμη Ναυτική Ομάδα Ένα του ΝΑΤΟ (SNMG1) και την Μόνιμη Ομάδα Αντιμετώπισης Ναρκών (SNMCMG1) στη Βαλτική Θάλασσα για άσκηση και πραγματοποίηση επισκέψεων σε λιμάνια στη Φινλανδία και τη Σουηδία / Μάιος 20022 / Πηγή: nato.int.

Ανοίγει συνεχώς η βεντάλια της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, με επίκεντρο την Ουκρανία, καθώς προστίθενται όλο και περισσότερα «μέτωπα» που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης. Όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η λυκοσυμμαχία θα εντείνει την παρουσία της γύρω από τα σύνορα της Σουηδίας και στη Βαλτική Θάλασσα όσο θα εξετάζεται το πιθανό αίτημα της χώρας να ενταχθεί σε αυτήν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύσεις για τις ανάγκες ασφαλείας που θα έχει η Σουηδία κατά τη μεταβατική περίοδο», είπε ο Στόλτενμπεργκ στην σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT. «Από τη στιγμή που η Σουηδία θα υποβάλει το αίτημα –και το ΝΑΤΟ λέει ότι θέλει την ένταξή της– το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη δέσμευση να εγγυηθεί την ασφάλειά της», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της παρουσίας του Συμφώνου γύρω από τη Σουηδία και στη Βαλτική.

Η Μόσχα έχει προειδοποίησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία για τις «σοβαρές συνέπειες» που θα έχει αυτή τους η κίνηση και απείλησε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ εάν οι δύο χώρες γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Χθες, Τετάρτη, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε είπε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στη Στοκχόλμη «διαβεβαιώσεις ασφαλείας» για τη μεταβατική περίοδο, όχι όμως και «συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας». Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμένεται ότι θα αποφασίσουν αν θα αιτηθούν την ένταξή τους εντός του μηνός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...