Το νομοσχέδιο για Αστυνομία στα Πανεπιστήμια θα μείνει στα χαρτιά

Προσαγωγές φοιτητών μετά το συλλαλητήριο την Τετάρτη 10/02/2021

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κατάσταση, που θέλει τους φοιτητές να είναι απομακρυσμένοι από τα αμφιθέατρά τους και να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις μαζικές τους διαδικασίες, για να περάσει άλλο ένα νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, που μεταξύ άλλων φέρνει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, το όριο φοίτησης, την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Η αλήθεια είναι πως δεν αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για την φοιτητική κοινότητα, καθώς τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές που συντελούν στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δεν είναι λίγες. Μπορούμε να θυμηθούμε την εξίσωση Πανεπιστημίων – Κολεγίων, πέρυσι τον Νοέμβρη, την κατάργηση του ασύλου, ενώ η αναδιάρθρωση ξεκινάει και από πιο πριν με τις κυβερνήσεις, των ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ-ΚΙΝΑΛ κλπ, που έφεραν μεταξύ άλλων τις δήθεν “ανωτατοποιήσεις των ΤΕΙ”, το πόρισμα Παρασκευόπουλου για την εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια κ.α.

Αποδεικνύεται στην πράξη, ότι οι αλλαγές αυτές έχουν συνέχεια, από οποιοδήποτε εκφραστή της ίδια πολιτικής, καθώς δεν γίνονται με γνώμονα, ώστε να βγούμε καλύτεροι επιστήμονες με όλη την σύγχρονη γνώση στο πτυχίο μας, αλλά πως να εξυπηρετηθούν με καλύτερους όρους τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου στις σχολές μας.

Με λίγα λόγια, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις θέλουν φθηνό, ευέλικτο, αναλώσιμο, πλήρως εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το ελληνικό Πανεπιστήμιο θα μορφοποιηθεί έτσι, ώστε να του το προσφέρει. Αυτό επιδιώκει, άλλωστε, η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, αυτές είναι οι κατευθύνσεις που βάζει η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ, από την συνθήκη της Μπολόνια, ακόμα. Και όλες οι κυβερνήσεις την εφαρμόζουν κατά γράμμα. Την έκφανση αυτής της πολιτικής μπορούμε να την δούμε μέσα από παραδείγματα και στις σχολές μας, καθώς η πενιχρή χρηματοδότηση, η οποία υπάρχει, αφορά προγράμματα που είναι “ανταγωνιστικά” (υψηλής κερδοφορίας για το κεφάλαιο) και όχι αυτά που είναι σημαντικά για την γνώση που παίρνει ένας φοιτητής.

Για παράδειγμα στους Μηχανολόγους, το εργαστήριο Μηχανών Εσωτερικών Καύσεων, που είναι σημαντικό για την κατανόηση του αντικειμένου δεν γίνεται, γιατί δεν μπορεί να αποσπάσει αρκετά προγράμματα, ώστε να χρηματοδοτηθεί, ή σε άλλη περίπτωση, βλέπουμε να χρηματοδοτείται ολόκληρο εργαστήριο για Drones που θα εξοπλίσουν Γαλλικές Φρεγάτες, την ώρα που στο αντίστοιχο εργαστήριο τα Drones που αφορούν την Πυρασφάλεια, παίρνουν ψίχουλα.

Πάτρα: Συλλαλητήριο κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου / 10-2-2021

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία αυτήν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων έρχεται να διαφυλάξει, όχι από την εγκληματικότητα και τα καρτέλ ναρκωτικών στους χώρους του Πανεπιστημίου, που για αυτές τις αξιόποινες πράξεις μπορούσε, αν ήθελε όντως να ξεμπερδεύει, να παρέμβει και πριν και από την κατάργηση ασύλου, αλλά από τους φοιτητές και από την Συλλογική τους διεκδίκηση μέσα στο Πανεπιστήμιο. Δεν είναι κρυφό, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με τις παρατάξεις στις σχολές, με τους συλλόγους (εκτός αν αυτοί εκφράζουν την πολιτική τους γραμμή), γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια για το Πανεπιστήμιο ΑΕ, για ένα Πανεπιστήμιο που η γνώση θα είναι εμπόρευμα και όχι αγαθό και εφόδιο, για να μπορείς να προσφέρεις στην κοινωνία.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έρχεται για να εξασφαλίσει την ακεραιότητα του προϊόντος που ακούει στο όνομα “ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ”. Έχει φανεί και από την πείρα από Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα πάει πακέτο με δίδακτρα σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά, που ήδη έχουν αρχίσει να γενικεύονται στη χώρα μας, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστήμιων, στην ίδρυση Κολεγίων, έναν χώρο τεράστιας κερδοφορίας για το κεφάλαιο που παραμένει αναξιοποίητος.

Θεσσαλονίκη: Συλλαλητήριο κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου / 10-2-2021

Με την θέσπιση του ορίου φοίτησης σπουδών, πέραν της ενίσχυσης των ταξικών κριτηρίων στην εκπαίδευση, καθώς δυσκολεύει την ζωή όσων αναγκάζονται να δουλεύουν για να σπουδάσουν, με την παράλληλη ίδρυση 2-ετών και 3-ετών προγραμμάτων σπουδών, σπρώχνει ακόμα περισσότερους φοιτητές στην κατάρτιση και σε ακριβά πιστοποιητικά, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις κατηγοριοποιήσεις, μετά και το ν/σ Γαβρόγλου για τις Συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Στην Πάτρα και, δε, στον κλάδο των Μηχανολόγων σκεφτείτε, αυτή την στιγμή υπάρχουν 3 είδη αποφοίτων Μηχανολόγων, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του πρώην ΤΕΙ και τείνουν να αυξηθούν με την θέσπιση 2-ετών και 3-ετών προγραμμάτων σπουδών (αποκαλυπτική σε αυτό το κομμάτι είναι και η έκθεση Πισσαρίδη για τα πρώην ΤΕΙ) και την τάση που υπάρχει από την κυβέρνηση για αναγνώριση των δικαιωμάτων από το ΤΕΕ, αποφοίτων από Κολέγια, όπως έγινε και με τους Αρχιτέκτονες.

Όλη αυτή η κατηγοριοποίηση συμβάλει στην συμπίεση όλων των δικαιωμάτων μας, επαγγελματικών και εργασιακών. προς τα κάτω, μετατρέποντας το πτυχίο μας σε προσόν, αναγκάζοντας μας να βγούμε στο κυνήγι διάφορων πανάκριβων πιστοποιητικών για να βρούμε δουλειά.

Ηράκλειο: Συλλαλητήριο κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου / 10-2-2021

Ο αγώνας μας, όμως, είναι το μόνο που φοβούνται αυτή την στιγμή για αυτό επιλέγουν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να περάσουν αυτά τα μέτρα. Το φοιτητικό κίνημα είναι αυτό που μπορεί να βάλει πραγματικά εμπόδιο στο να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές, να βγει μπροστά και να διεκδικήσει τις σπουδές που έχει ανάγκη. Μπορεί να βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη περίοδο αλλά ο κόσμος ανταποκρίνεται και δίνει απάντηση στην κυβέρνηση που επιχείρησε να φέρει αυτό το νομοσχέδιο σαν τον κλέφτη και της ότι δεν θα περάσει, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτά!

Αυγεράκης Σπύρος,
Πρόεδρος του ΦΣ Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών

Δείτε ακόμα...