Το Ουζμπεκιστάν θα εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Το Ουζμπεκιστάν, μια χώρα της κεντρικής Ασίας πλούσια σε φυσικούς πόρους αλλά αντιμέτωπη με σοβαρή ενεργειακή κρίση εν μέσω του ψυχρού χειμώνα, θα εισαγάγει για πρώτη φορά φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω μιας συμφωνίας με την Gazprom και πρώτες παραδόσεις ρωσικού αερίου θα ξεκινήσουν από την 1η Μάρτη.

«Προβλέπουμε να ξεκινήσουμε τις παραδόσεις ρωσικού αερίου προς το Ουζμπεκιστάν από την 1η Μαρτίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας.

Η ουζμπεκική εταιρία αερίου Ouztransgaz επιβεβαίωσε από την πλευρά της πως το Ουζμπεκιστάν δεν εισήγαγε ποτέ αέριο από τη Ρωσία και πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το κάνει, χωρίς να ανακοινωθεί ο όγκος και η αξία της συναλλαγής.

Τα δύο μέρη δεν ανακοίνωσαν ωστόσο δημόσια τον όγκο του αερίου που θα παραδοθεί ούτε το ύψος της συναλλαγής.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την επομένη της υπογραφής ενός «οδικού χάρτη» ανάμεσα στον ρωσικό κολοσσό Gazprom και το Ουζμπεκιστάν σχετικά με τα «απαραίτητα τεχνικά μέτρα για τη διέλευση μέσω του αγωγού “Κεντρική Ασία-Κέντρο” που διασχίζει το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν».

Η Ρωσία θέλει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της προς την Ασία, κυρίως μέσω των υποδομών χωρών της κεντρικής Ασίας και πριν από μερικές βδομάδες παρουσίασε πρόταση για μια «ένωση αερίου» με το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν. Η Τασκένδη απέρριψε την ιδέα μιας πολιτικής συμμαχίας και διαβεβαίωσε πως η τρέχουσα συμφωνία με την Gazprom «δεν απειλεί την ουζμπεκική κυριαρχία».

Το Ουζμπεκιστάν είναι μία από τις κύριες χώρες παραγωγής αερίου στον κόσμο με 51,7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου να έχουν παραχθεί το 2022. Όμως αντιμετωπίζει ενεργειακές ελλείψεις λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και πεπαλαιωμένων υποδομών. Τον Δεκέμβρη αναγκάστηκε να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και κατέληξε σε συμφωνία με το γειτονικό Τουρκμενιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...