Το Πεκίνο απελαύνει Καναδή διπλωμάτη ως αντίποινα στην Οτάβα

Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας, Πεκίνο, Κίνα
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας, Πεκίνο, Κίνα / Πηγή: PRC

Με την απέλαση μιας Καναδής διπλωμάτη που υπηρετούσε στη Σανγκάη απάντησε η Κίνα στην Οτάβα η οποία προηγουμένως ζήτησε από Κινέζο διπλωμάτη με έδρα το Τορόντο να εγκαταλείψει τη χώρα, κλιμακώνοντας τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, που εντάσσονται στη γενικότερη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με το Πεκίνο.

Χθες, Δευτέρα, ο Καναδάς απέλασε τον Κινέζο διπλωμάτη Ζάο Γουέι κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να στοχοθετήσει έναν Καναδό βουλευτή, ο οποίος επικρίνει την αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων από την Κίνα.

Ως απάντηση στις «παράλογες ενέργειες» του Καναδά, η Κίνα ζήτησε από την Τζένιφερ Λιν Λαλόντ, πρόξενο στο καναδικό προξενείο στη Σανγκάη, να εγκαταλείψει την Κίνα μέχρι τις 13 Μάη, αναφέρεται σε δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών που προσθέτει ότι η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει περαιτέρω.

Εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ της Οτάβας και του Πεκίνου καταγράφονται συχνά τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας, με τον Καναδά να αποτελεί έναν από τους πιο στενούς εταίρους της Ουάσιγκτον. Το 2018 οι καναδικές αρχές είχαν συλλάβει το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας «Huawei Technologies», Μενγκ Ουανζού ενώ το Πεκίνο είχε απαντήσει με τη σύλληψη δύο Καναδών με κατηγορίες για κατασκοπεία. Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...