Το Πεκίνο δηλώνει ότι ο πρόεδρος της Ταϊβάν ωθεί το νησί προς «τον πόλεμο»

Άσκηση του κινεζικού πολεμικού ναυτικού - Κίνα

Τον κίνδυνο να ανοίξει ένα ακόμη ένοπλο μέτωπο στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό και το ευρωασιατικό στρατόπεδο αναδεικνύουν οι εξελίξεις στην Ταϊβάν, μετά την εκλογή, την περασμένη Δευτέρα, του νέου προέδρου της αποσχισθείσας επαρχίας.

Σήμερα, η Κίνα κατηγόρησε και πάλι τον πρόεδρο της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, ότι ωθεί το νησί προς «τον πόλεμο» και απείλησε να ενισχύσει τα «αντίμετρά» της κατά τη δεύτερη ημέρα των μεγάλης έκτασης στρατιωτικών γυμνασίων της.

«Αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο επικεφαλής της περιφέρειας της Ταϊβάν έθεσε σοβαρά υπό αμφισβήτηση την αρχή της μίας και μόνης Κίνας (…), γεγονός που ωθεί τους συμπατριώτες μας της Ταϊβάν σε μια ριψοκίνδυνη κατάσταση πολέμου και κινδύνου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γου Τσιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας. «Αυτό αποκαλείται παιγνίδι με τη φωτιά και αυτοί που παίζουν με τη φωτιά σίγουρα θα καούν», πρόσθεσε.

Επίσης «κάθε φορά που η κίνηση για “ανεξαρτησία της Ταϊβάν” θα μας προκαλεί, θα προχωρούμε λίγο περισσότερο με τα αντίμετρά μας, μέχρι να πραγματοποιηθεί η πλήρης επανένωση της μητέρας πατρίδας», δήλωσε. 

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ κινεζικά πολεμικά πλοία και καταδιωκτικά αεροπλάνα, συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Κοινό Ξίφος-2024Α», γύρω από την Ταϊβάν.

Τα εν λόγω γυμνάσια πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι και σήμερα, όμως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να παραταθούν ή να επαναληφθούν προσεχώς.

Ο στόχος τους είναι να επιβεβαιωθεί «η δυνατότητα κατάληψης της εξουσίας και κοινών πληγμάτων, καθώς και ο έλεγχος σημαντικών εδαφών», δήλωσε σήμερα ο Λι Σι, εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...