Το Πεκίνο επικρίνει το Τόκιο για «στρατιωτικοποίηση»

Κίνα - Πεκίνο
Φώτο Αρχείου / Το “Παλάτι του Λαού” Κίνα – Πεκίνο / Πηγή: Eurokinissi

Για τάση να επιστρέψει στη «στρατιωτικοποίηση» που είναι «πολύ επικίνδυνη» κατηγόρησε την Ιαπωνία ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ταν Κεφέι, καλώντας το Τόκιο να σταματήσει να κάνει πράγματα που πλήττουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, «επεισόδιο» στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα ανάμεσα σε κινεζικά και ιαπωνικά σκάφη της ακτοφυλακής, με το Πεκίνο να καταγγέλλει παραβίαση των κινεζικών χωρικών υδάτων.

Ο Ταν κάλεσε «την ιαπωνική πλευρά να πάρει στα σοβαρά τα μαθήματα της ιστορίας, να είναι προσεκτική στα λόγια και τα έργα όσον αφορά τη στρατιωτική ασφάλεια», ενώ έσπευσε να υπερασπιστεί την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας, λέγοντας πως αυτές αφορούν την «ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντά» της, αλλά και το «να διατηρηθεί η παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Ειδικά για το περιστατικό στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, το κινεζικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση» της κινεζικής κυριαρχίας και εμφάνισε την αντίδραση των κινεζικών σκαφών ως «ενέργειες επιβολής του νόμου (…) ένα νόμιμο μέτρο για τη διασφάλιση της κινεζικής κυριαρχίας».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ επέκρινε επίσης την «προσπάθεια ορισμένων χωρών να δημιουργήσουν κλειστούς κύκλους», με φόντο μια σειρά διεργασίες στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ για την ενίσχυση των συμμαχιών τους στην περιοχή απέναντι στην Κίνα. Μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της AUKUS στην Ουάσιγκτον, τώρα αναμένεται η Σύνοδος του σχήματος QUAD.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...