Το Πεκίνο κατηγορεί το NATO ότι «υποκινεί σύγκρουση»

Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας, Πεκίνο, Κίνα
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας, Πεκίνο, Κίνα / Πηγή: PRC

Η Κίνα κάλεσε σήμερα το NATO να σταματήσει να «υποκινεί σύγκρουση» μεταξύ συμμαχιών, ως αντίδραση στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την οποία κατηγορεί το Πεκίνο πως παρέχει «κρίσιμης σημασίας βοήθεια» στη Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

«Η εμβάθυνση της στρατηγικής συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και οι προσπάθειές τους, οι οποίες εντείνονται, να αποσταθεροποιήσουν και να αναδιαμορφώσουν τη βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη, είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας», τονίζεται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Η Κίνα «διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας», προστίθεται. Οι ηγέτες του NATO αξιώνουν το Πεκίνο, «ως κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (…) να σταματήσει να παρέχει υλική και πολιτική υποστήριξη στη ρωσική πολεμική προσπάθεια».

Η κινεζική διπλωματία εξέφρασε την «σθεναρή απόρριψή της» για το κείμενο αυτό, που κατ’ αυτήν είναι γεμάτο «ψυχροπολεμική νοοτροπία», «πολεμοχαρή ρητορική» και «ψέματα και συκοφαντίες».

«Το NATO θα όφειλε να σταματήσει να υπερβάλλει για τη λεγόμενη κινεζική απειλή, να σταματήσει να υποκινεί σύγκρουση και αντιπαλότητα και να κάνει περισσότερα για να συνεισφέρει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στον κόσμο», συνέχισε στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι η Κίνα ο δημιουργός της κρίσης στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

«Ουδέποτε προμηθεύσαμε με θανατηφόρα όπλα ούτε τη μια ούτε την άλλη πλευρά της σύρραξης και ασκούμε αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές προϊόντων διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών drones», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η ουκρανική κρίση παρατείνεται για πάρα πολύ καιρό. Ποιος ρίχνει λάδι στη φωτιά; Ποιος δυναμώνει τη φωτιά; Και ποιος επιδιώκει εγωιστικά κέρδη; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη για όλο τον κόσμο», υπογραμμίζεται στο κείμενο της κινεζικής απάντησης.

Σήμερα στη Σύνοδο του NATO αναμένεται να συμμετάσχουν κράτη-εταίροι του στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία), κάτι που το Πεκίνο εκλαμβάνει ως προσπάθεια του Συμφώνου να επεκτείνει την επιρροή του στην Ασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...