Το σχέδιο της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου υπαγορεύεται από τη στρατηγική εμπορευματοποίησης της υγείας

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος

Στη συζήτηση «για την ενδυνάμωση της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος τονίζοντας τα παρακάτω:

«Κενό γράμμα οι «καμπάνιες για την αντιμετώπιση του καρκίνου» της ΕΕ αφού οι καρκινοπαθείς βρίσκονται σε ολοένα και δραματικότερη κατάσταση.

Η έγκαιρη διάγνωση καθίσταται αδύνατη όταν για ένα ραντεβού με γιατρό, για μία απεικονιστική εξέταση, περιμένεις έως και 4 μήνες, ή αναγκάζεσαι να πληρώσεις αδρά τους ιδιώτες. Όταν σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως το test-pap, δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και λόγω της υποστελέχωσης σημαντικές βιοψίες χρειάζονται μήνες για να διεκπεραιωθούν.

Η αναγκαία θεραπεία δεν εξασφαλίζεται ούτε στα εξειδικευμένα νοσοκομεία. Την περίοδο της πανδημίας τα ογκολογικά χειρουργεία σταμάτησαν. Χημειοθεραπείες καθυστερούν λόγω του κόστους, ακτινοβολίες αναβάλλονται λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων.

Το σχέδιο της Κομισιόν υπαγορεύεται από την ευρωενωσιακή στρατηγική, εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ.

Για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με καρκίνο είναι ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας για θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, για στελέχωσή με μόνιμες θέσεις. Για δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με ευθύνη την πρόληψη. Για αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα και εξοπλισμό από το κράτος. Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, στη βάση των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων».

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...