«Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» διαδικτυακά από το ΚΘΒΕ

Το κλασικό έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα έρχεται τον Απρίλη διαδικτυακά από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή. Οι παραστάσεις θα προβάλλονται δωρεάν από το κανάλι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο vimeo και από την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού www.ntng.gr.

Προσκεκλημένοι του ΚΘΒΕ, σ’ ένα σπίτι όπου οι γυναίκες πενθούν την ίδια τη ζωή και τις χαρές της, θα μεταφερθούμε διαδικτυακά στο φτωχικό χωριό της ισπανικής υπαίθρου στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκεί η Μπερνάρντα, μια μορφή ηγετική και μαζί τυραννική, έχοντας χάσει τον δεύτερο σύζυγό της, επιβάλλει οκταετή εγκλεισμό στις θυγατέρες της. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της οικογένειάς της, θέτει αυστηρούς κανόνες, όρους και όρια, στερώντας την ελευθερία τους. Η Ανγκούστιας, η ετεροθαλής πρωτότοκη, κληρονομώντας τον πατέρα της (τον πρώτο άνδρα της Μπερνάρντα), γίνεται η εκλεκτή του νεαρού Πέπε Ρομάνο, με τον οποίο όλες οι αδερφές είναι ερωτευμένες κατά κάποιον τρόπο. Η Αδέλα όμως (το στερνοπαίδι της οικογένειας) είναι εκείνη που θα βρεθεί στην αγκαλιά του μυστικά και ανυπόταχτα και θα συγκρουστεί με τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες…

«Το Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» (La casa de Bernarda Alba) αποτελεί μέρος μιας δραματικής τριλογίας – σταθμό στο παγκόσμιο θεατρικό δραματολόγιο και ακολουθεί χρονολογικά τον «Ματωμένο Γάμο» (Bodas de sangre) και τη «Γέρμα» (Yerma). Το έργο ολοκληρώνεται συγγραφικά το 1936 και πρωτοπαίζεται στο Μπουένος Άιρες μετά τη δολοφονία του συγγραφέα.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος. Σκηνοθεσία/ Προσαρμογή κειμένου/ Μουσική επιμέλεια: Εύη Σαρμή. Σκηνικά/ κοστούμια: Αλέξανδρος Πιεχόβιακ. Μουσική: Κωστίκα Τσολάκου. Επιμέλεια κίνησης /Χορογραφία: Ιωάννα Δεμερτζίδου. Φωτισμοί: Άρης Βακός. Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου. Επιμέλεια σκηνικού & φροντιστηριακού υλικού: Άννα Μαρία Βάσιακ. Βοηθός σκηνοθέτη/ Κινησιολόγου: Μάρα Μαλγαρινού. Οργάνωση Παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη. Τηλεσκηνοθεσία: Εύη Σαρμή, Άντα Λιάκου.

Διανομή

Μπερνάρντα Άλμπα: Μαρία Χατζηιωαννίδου. Μαρία Χοσέφα: Λίλιαν Παλάντζα. Ανγκούστιας: Χρύσα Ζαφειριάδου. Μαγδαλένα: Μομώ Βλάχου. Αμέλια: Ελένη Θυμιοπούλου. Μαρτίριο: Ιωάννα Δεμερτζίδου. Αδέλα: Χρυσή Μπαχτσεβάνη. Πόνθια: Ιωάννα Παγιατάκη. Υπηρέτρια: Ελευθερία Αγγελίτσα. Κορίτσι: Μάρα Μαλγαρινού.

Δείτε ακόμα...