Το Συμπόσιο Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Συμπόσιο Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ για το 2021 φιλοξενείται στις 3 και 4 Νοέμβρη από στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το εκτεταμένο σύμπλεγμα αμερικανοΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων και υποδομών στο Ακρωτήρι Χανίων. Μια διοργάνωση που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δείχνοντας τις επικίνδυνες επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το Διεθνές Επιτελείο του ΝΑΤΟ (παρέχει στρατηγικές – στρατιωτικές συμβουλές και επιτελική υποστήριξη στη Στρατιωτική Επιτροπή της λυκοσυμμαχίας, η οποία με τη σειρά της παρέχει συμβουλές στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ) και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Πυρηνικής Πολιτικής, καθώς και από το υπουργείο Αμυνας (Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων – ΓΔΠΕΑΔΣ) και το ΓΕΕΘΑ. Απευθύνεται σε υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχους των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Οπως αναφέρεται κεντρικά από το ΝΑΤΟ, το Συμπόσιο είναι «η κύρια εκδήλωση πυρηνικής πολιτικής της Συμμαχίας. Επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την πυρηνική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων τρόπων ενίσχυσης της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της Συμμαχίας, περαιτέρω στόχων ελέγχου των όπλων και προσδιορισμού προτεραιοτήτων για την προσαρμογή της πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ». Αυτά την ώρα που η λυκοσυμμαχία έχει σε ισχύ το δόγμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος και ανανεώνει συνεχώς τις σχετικές δυνατότητές της.

Το ΝΑΤΟ εκπροσωπεί στο Συμπόσιο η ίδια η διευθύντρια Πυρηνικής Πολιτικής της λυκοσυμμαχίας, Τζέσικα Κοξ, που κατέφτασε στην Κρήτη ήδη από χθες και «ξεναγήθηκε» στις ευρωατλαντικές υποδομές στον Κόλπο της Σούδας από τον διοικητή του ΚΕΝΑΠ, αρχιπλοίαρχο Χ. Θύμη.

Στην πρώτη μέρα του συμποσίου επαναφέρθηκαν οι αποφάσεις που έχουν πάρει τα γεράκια του ΝΑΤΟ και θέτουν ως άμεσους στόχους την Ρωσία και την Κίνα, στο μεγάλο κυνήγι των πυρηνικών.

Σημειώνεται ακόμα ότι η τρέχουσα πυρηνική πολιτική του ΝΑΤΟ βασίζεται στη λεγόμενη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ («Strategic Concept») όπως καταλήχθηκε το 2010, στην Αναθεώρηση της Στάσης Αποτροπής και Αμυνας όπως αποφασίστηκε το 2012, καθώς και στις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν στις Συνόδους Κορυφής στην Ουαλία, στη Βαρσοβία και στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμπόσιο των Χανίων θα επιχειρηθεί να γίνει ένα ακόμα βήμα στην ανάπτυξη της πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ, ως κομμάτι και της επόμενης «Στρατηγικής Αντίληψης», η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στη Μαδρίτη τον Ιούνη του 2022, απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, αντανακλώντας τις σύγχρονες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Βασικός ρόλος για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής ανατίθεται και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στην πρεμούρα των ελληνικών κυβερνήσεων για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία της περιοχής, μέσα από την ανάληψη επικίνδυνων ρόλων και αποστολών από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, πεδία κόντρας ακριβώς με Μόσχα και Πεκίνο.

Η επιλογή διεξαγωγής του συμποσίου στην Ελλάδα, δεν μπορεί να μην δημιουργεί συνειρμούς για την αξιοποίηση της βάσης του Αράξου για αποθήκευση πυρηνικών.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...