Το τέταρτο βιβλίο του Μίλτου Πασχαλίδη «Ξενοδοχεία»

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα στο «Public cafe» στο Σύνταγμα, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης, το νέο βιβλίο του Μίλτου Πασχαλίδη, «Ξενοδοχεία»

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα στο «Public cafe» στο Σύνταγμα, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης, το νέο βιβλίο του Μίλτου Πασχαλίδη«Ξενοδοχεία».

Παρουσιάζοντας το βιβλίο συνομίλησαν με τον Μίλτο η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη και ο ηθοποιός, αλλά και τραγουδοποιός, Πάνος Βλάχος, που διάβασε και αποσπάσματα από το βιβλίο.

Αν και πολλοί δεν γνωρίζουν αυτή τη συγγραφική ιδιότητα του Μίλτου Πασχαλίδη, πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο του (μετά τα τα «Δυο νύχτες στο Σαράντι», «Επόπτης», «Αγύριστο κεφάλι. Ο Άλκης Αλκαίος που γνώρισα»), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», με τον εκδότη των οποίων τον έφερε σε επαφή η Λιλή Ζωγράφου, όπως εξήγησε.

«Και πως ένας τραγουδοποιός γράφει βιβλία;», ήρθε η ερώτηση από την Μαρία Παπαγιάννη στην παρουσίαση. «Γιατί του τρέχουν οι λέξεις από τα μπατζάκια», εξήγησε ο Μίλτος, που του αρέσει να λέει ιστορίες, τέτοιες λέει και με τα τραγούδια του, αλλά «υπάρχουν ιστορίες που δεν μπορείς να τις πεις σε 3-4 λεπτά, δεν μπορούν να χωρέσουν στη φόρμα του τραγουδιού». Υπάρχει όμως κοινό σημείο ανάμεσα στις ιστορίες των τραγουδιών και των βιβλίων: «Πρέπει να με αφορούν, να με καίνε», λέει ο Μίλτος.

Έτσι λοιπόν γεννήθηκαν και τα «Ξενοδοχεία», ένα βιβλίο με 14 διηγήματα, 14 ιστορίες που διαδραματίζονται ή παίρνουν αφορμή από δωμάτια ξενοδοχείων, από τις οποίες οι μισές παρουσιάζονται ακριβώς όπως έγιναν κι οι άλλες μισές είναι κάπως αλλαγμένες. Από τη Ρόδο και τη Λάρισα, ως τη Λευκωσία και τη Νέα Υόρκη, σε ξενοδοχεία που βρέθηκε μετά από συναυλίες και όχι μόνο, ο Μίλτος διηγείται ιστορίες όμορφες, αστείες, συγκινητικές, ενώ στις σελίδες του συναντάμε συνεργάτες και φίλους του, για τους οποίους – όπως επισήμανε η Μαρία Παπαγιάννη – μιλάει με μεγάλη τρυφερότητα. Συναντάμε τον Χρήστο Θηβαίο και τον Σάκη Μπουλά, μέχρι την Λιλή Ζωγράφου και τον Μάνο Ελευθερίου, συναντάμε όμως και τους γονείς του, τη γυναίκα του, την μεγάλη του κόρη, κ.ά.

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα στο «Public cafe» στο Σύνταγμα, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης, το νέο βιβλίο του Μίλτου Πασχαλίδη, «Ξενοδοχεία»

«Έχει τα κότσια να πει στο κοινό ποιος είναι πραγματικά», επισήμανε ο Πάνος Βλάχος, συμπληρώνοντας ότι μέσα από τα βιβλία ο Μίλτος «σε πείσμα της εποχής ανοίγει την καρδιά του», ενώ δεν διστάζει να βγάζει και στενοχώρια, να δείχνει και τον «κακό» του εαυτό, να αυτοσαρκάζεται. Ενώ η Μαρία Παπαγιάννη με τον μοναδικό της τρόπο ύμνησε την αφηγηματική ικανότητα του Μίλτου, λέγοντας ότι… «είναι ευτυχής αυτοί που στα ταξίδια βλέπουν ιστορίες, βλέπουν άστρα»…

Η ικανότητα του Μίλτου στην αφήγηση φάνηκε και στην ίδια την εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης, όπου διηγήθηκε μια αστεία ιστορία με τον Σπύρο Γραμμένο. Στο τέλος υπόγραψε αντίτυπα του βιβλίου του στο – κατά κύριο λόγο – νεανικό κοινό του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και συνομίλησε με τον Μίλτο Πασχαλίδη και την Μαρία Παπαγιάννη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δείτε ακόμα...