Τόνγκα: «Καταστροφική» ζημιά υπέστησαν κάποια νησιά του αρχιπελάγους από το τσουνάμι

Υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα
Υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα / Πηγή: Twitter

Τα μικρά νησιά στις παρυφές του αρχιπελάγους Τόνγκα έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που ακολούθησε, δήλωσε διπλωμάτης από το νησιωτικό κράτος σήμερα, εγείροντας φόβους για περισσότερα θύματα.

“ Ανησυχητικές” εικόνες που τράβηξε αναγνωριστικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας δείχνουν ένα ολόκληρο χωριό στο νησί Μάνγκο να έχει καταστραφεί και πολλά κτίρια να έχουν εξαφανιστεί στο γειτονικό νησί Ατάτα, εξήγησε ο διπλωμάτης, δεύτερος στην ιεραρχία στη διπλωματική αποστολή της Τόνγκα στην Αυστραλία, ο Κέρτις Τουιχαλανγίνγκιε.

Η αστυνομία της Τόνγκα έχει ανακοινώσει πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί δύο θάνατοι, αλλά καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί οι τηλεπικοινωνίες στο αρχιπέλαγος, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός.

Ο Αυστραλός υπουργός αρμόδιος για τον Ειρηνικό Ζεντ Σισίλγια δήλωσε ότι αξιωματούχοι της Τόνγκα ελπίζουν να καταφέρουν να απομακρύνουν ανθρώπους από τα απομονωμένα, με χαμηλό υψόμετρο νησιά Χααπάι και άλλα νησιά στις παρυφές του αρχιπελάγους, όπου οι συνθήκες “ είναι πολύ σκληρές, με πολλά σπίτια να έχουν καταστραφεί από το τσουνάμι”.

Το πολεμικό ναυτικό της Τόνγκα έχει αναφέρει ότι στην περιοχή αυτή τα κύματα από το τσουνάμι εκτιμάται ότι έφτασαν τα 5 με 10 μέτρα ύψος, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha).

Τα νησιά Μάνγκο και Ατάτα απέχουν 70 και 50 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι, η έκρηξη του οποίου το Σάββατο προκάλεσε τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Ατάτα έχει πληθυσμό περίπου 100 ανθρώπους και το Μάνγκο περίπου 50.

“ Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τα κύματα πιθανόν διέτρεξαν το Ατάτα από τη μία πλευρά ως την άλλη”, σημείωσε ο Τουιχαλανγίνγκιε.

Οι εικόνες που τράβηξε η Πολεμική Αεροπορία της Νέας Ζηλανδίας και οι οποίες αναρτήθηκαν ανεπισήμως σε σελίδα στο Facebook επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του Τουιχαλανγίνγκιε, ενώ δείχνουν μουσαμάδες να χρησιμοποιούνται για καταφύγιο στο νησί Μάνγκο.

Καθάρισμα του διαδρόμου

Ένα παχύ στρώμα τέφρας καλύπτει τα νησιά, ανακοίνωσε η Ανώτερη Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας, η οποία πρόσθεσε ότι προσπαθεί “ κατά προτεραιότητα” να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες με τα μικρότερα νησιά.

Το βασικό αεροδρόμιο του αρχιπελάγους, το διεθνές αεροδρόμιο Φουααμότου, δεν έχει υποστεί ζημιές από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι, αλλά το πυκνό στρώμα τέφρας που έχει πέσει εμποδίζει τη λειτουργία του και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διακόσιοι κάτοικοι της Τόγνκα άρχισαν χθες Δευτέρα να καθαρίζουν τον διάδρομο προσγείωσης- απογείωσης και μέχρι στιγμής έχουν καθαρίσει μόνο 100 μέτρα. Το Ocha επεσήμανε ότι αξιωματούχοι του νησιωτικού κράτους εξήγησαν ότι το καθάρισμα του διαδρόμου θα χρειαστεί ημέρες, καθώς γίνεται χειρωνακτικά.

Οι κάτοικοι των δυτικών ακτών του κεντρικού νησιού Τονγκατάπου έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους λόγω “ σοβαρών ζημιών”, πρόσθεσε το Ocha σε ενημέρωσή του, ενώ υπουργοί έχουν κάνει εκκλήσεις μέσω του ραδιοφώνου κατά της αύξησης των τιμών των προϊόντων εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις. Ενα αεροσκάφος C-130 είναι έτοιμο να πετάξει για την Τόνγκα και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβανομένων δοχείων με πόσιμο νερό, γεννήτριες και κυτία υγιεινής. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αναχωρήσει προτού καθαρίσει ο διάδρομος του αεροδρομίου Νουκουαλόφα. Ενώ δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας που μεταφέρουν νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και ένα ελικόπτερο θα σταλούν στην Τόνγκα, Ωστόσο τα πλοία χρειάζονται τρεις ημέρες για να φτάσουν εκεί.

Το νερό είναι πρώτη προτεραιότητα σε αυτή τη φάση. Το αρχιπέλαγος αποτελείται από 176 νησιά, εκ των οποίων τα 36 είναι ακατοίκητα, και έχει πληθυσμό περίπου 104.494 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα το νησιωτικό κράτος παραμένει αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η ηφαιστειακή έκρηξη έκοψε το βασικό υποθαλάσσιο καλώδιο των τηλεπικοινωνιών.

Το νησί Χούνγκα Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι, που βρίσκεται στο ιδιαίτερα σεισμογενές Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, σχεδόν εξαφανίστηκε μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν περίπου 12 ώρες αργότερα, γεγονός που δυσκολεύει τους ηφαιστειολόγους να παρακολουθούν τη δραστηριότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...