Τόνι Μπλερ: Ο κόσμος βαδίζει προς την πολυπολικότητα, η δυτική κυριαρχία θα τελειώσει

Die Staats- und Regierungschefs im Garten des Landisitzes Weston Park: (v.l.) Präsident Bill Clinton (USA), Ministerpräsident Ryuataro Hashimoto (Japan), Jacques Santer, Präsident der Europäischen Kommission, Präsident Jacques Chirac (Frankreich), Ministerpräsident Romano Prodi (Italien), Premirminister Tony Blair (Großbritannien), Bundeskanzler Helmut Kohl, Präsident Boris Jelzin (Russland).

Ο κόσμος πρόκειται να αντιμετωπίσει παγκόσμιες γεωπολιτικές αλλαγές και μετάβαση στην πολυπολικότητα, ενώ η εποχή της δυτικής κυριαρχίας πρόκειται να τελειώσει, δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου το 1997-2007, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Λονδίνο.

“Η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή αυτού του αιώνα θα προέλθει από την Κίνα και όχι από τη Ρωσία. Φτάνουμε στο τέλος της δυτικής πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας. Ο κόσμος θα είναι τουλάχιστον διπολικός και πιθανώς πολυπολικός”, είπε στην ετήσια διάλεξη του Ditchley. «Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η Ανατολή μπορεί να είναι επί ίσοις όροις με τη Δύση».

Σύμφωνα με τον Μπλερ, η Κίνα «είναι ήδη η δεύτερη υπερδύναμη του κόσμου», ενώ το οικονομικό της δυναμικό και ο ρόλος της στην παγκόσμια οικονομία ξεπερνούν αυτόν της Ρωσίας. Επιπλέον, «η Κίνα έχει πλέον πιάσει την Αμερική σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας και θα μπορούσε να την ξεπεράσει σε άλλους», πρόσθεσε.

Κατά τη γνώμη του, οι πολιτικές της κινεζικής ηγεσίας γίνονται όλο και πιο επιθετικές. Το Πεκίνο δεν κρύβει την «περιφρόνηση» του για τη Δύση και προχωρά προς ισχυρότερους δεσμούς με τη Ρωσία, είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

“Μην με παρεξηγήσετε. Δεν λέω βραχυπρόθεσμα ότι η Κίνα θα επιχειρήσει να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία”, συνέχισε ο Μπλερ. «Αλλά δεν μπορούμε να βασίσουμε την πολιτική μας στη βεβαιότητα ότι δεν θα το έκανε».

Πιστεύει ότι η Ρωσία και πιθανώς το Ιράν θα είναι οι σύμμαχοι της Κίνας στο εγγύς μέλλον.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...