Τουλάχιστον 22 οι νεκροί ξεριζωμένοι στο στενό του Καφηρέα

Ναυαγοί μετανάστες που διεσώθησαν από πλωτά του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ανοιχτά του Στενού του Καφηρέα στη Εύβοια - 01/11/2022
Ναυαγοί μετανάστες που διεσώθησαν από πλωτά του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανοιχτά του Στενού του Καφηρέα στη Εύβοια – 01/11/2022 – Πηγή: ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ / EUROKINISSI

Τουλάχιστον 22 νεκροί και 12 διασωθέντες, έχουν περισυλλεχθεί έως τώρα από τη θαλάσσια περιοχή του στενού Καφηρέα στην Εύβοια, μετά το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 11 άνδρες, 6 γυναίκες και 5 παιδιά (τρία αγόρια και δύο κορίτσια).

Οι 12 διασωθέντες είναι όλοι άνδρες μεταξύ των οποίων και ένας 16χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Στο σκάφος σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων μεταναστών επέβαιναν συνολικά 68 άτομα, ενώ οι έρευνες του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται.

Το σκάφος, σύμφωνα με δηλώσεις των διασωθέντων βυθίστηκε την ώρα που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Ξεκίνησε από τη Σμύρνη και κανείς από τους επιβαίνοντας δεν φορούσε σωσίβιο. Πρόκειται για μετανάστες και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και το Ιράν. 

Η νέα τραγωδία αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην «αλυσίδα» που έχει μετατρέψει τα νερά του Αιγαίου σε νεκροταφείο ξεριζωμένων, ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, να γλιτώσουν από την εξαθλίωση στις χώρες τους.

Σε σχόλιο του  το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Οι 20 νεκροί -μέχρι τώρα- από το χθεσινό ναυάγιο στην Εύβοια είναι η τραγική κατάληξη της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, που αποτελεί “σημαία” όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και στρώνει το έδαφος για την “εργαλειοποίηση” και την απάνθρωπη εκμετάλλευση ξεριζωμένων ανθρώπων.

Η ανατροπή αυτής της πολιτικής και η απεμπλοκή της χώρας μας απ’ όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, που προκαλούν τα κύματα κατατρεγμένων είναι αναγκαία όσο ποτέ. Διαφορετικά θα μεγαλώνει η μακάβρια λίστα νεκρών ανθρώπων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.»

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...