Τουλάχιστον 70 μετανάστες πνίγηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα ανοιχτά της Λιβύης

Μετανάστες σε ξύλινο πλοιάριο διασώζονται από τους «Geo Barents» στα ανοιχτά της Λιβύης στη κεντρική Μεσόγειο
Μετανάστες σε ξύλινο πλοιάριο διασώζονται από τους «Geo Barents» στα ανοιχτά της Λιβύης στη κεντρική Μεσόγειο / Πηγή: MSF

Τουλάχιστον 70 μετανάστες πνίγηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την αναχώρησή τους με σκάφη από τις ακτές της Λιβύης για την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Τουλάχιστον 70 μετανάστες αγνοούνται στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης και εικάζεται ότι πνίγηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, «μια βάρκα που μετέφερε 25 μετανάστες ανατράπηκε στις 12 Μαρτίου ανοιχτά του Τομπρούκ», στην ανατολική Λιβύη. «Οι αρχές διέσωσαν έξι μετανάστες και ανέσυραν επτά πτώματα, ενώ άλλοι 12 εξακολουθούν να αναζητούνται».

Ο ΔΟΜ ανέφερε ένα άλλο ναυάγιο που χρονολογείται στις 27 Φεβρουαρίου, όταν ένα σκάφος «ανετράπη τέσσερις ώρες μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Σαμπράθα» (δυτικά).

«Κανένας επιζών» δεν βρέθηκε μετά το ναυάγιο αυτό, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι σοροί 15 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, ανασύρθηκαν ενώ 35 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Αυτά τα ναυάγια ανεβάζουν σε 215 τον αριθμό των μεταναστών που έχουν καταγραφεί ότι είναι νεκροί ή ως αγνοούμενοι στην κεντρική Μεσόγειο από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με το «Missing Migrants Project» του ΔΟΜ, το οποίο απαριθμεί τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη μετανάστευσή τους σε διεθνή προορισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...