Συνολικά δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των πλημμυρών που έχουν προκληθεί, ενώ περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, που ξεκίνησαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έχουν πλημμυρίσει πολλές πόλεις και έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά γέφυρες στις πολιτείες Κουίνσλαντ και Νέα Νότια Ουαλία, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να κινούνται πιο νότια και σήμερα να αναμένονται έντονες καταιγίδες και ξαφνικές πλημμύρες στο Σίδνεϊ.
Στο Σίδνεϊ, μια πόλη με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους, ενδέχεται να πέσουν περισσότερα από 150 χιλιοστά βροχής μέσα σε διάστημα έξι ωρών σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, στο Σίδνεϊ καταγράφονται συνήθως όλο τον Μάρτιο 138 χιλιοστά βροχής.Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους στην πόλη Λάισμορ στο βόρειο τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας, που είναι αντιμέτωπη με τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της, ενώ υπήρχαν αναφορές γα ανθρώπους που πέρασαν τη νύκτα στις στέγες των σπιτιών τους.
Περίπου 50 άνθρωποι διασώθηκαν αφού εγκλωβίστηκαν σε γέφυρα στη διάρκεια της νύκτας, όταν οι δύο άκρες της βυθίστηκαν κάτω από το νερό, επεσήμαναν οι αρχές.
Στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας κυριάρχησε το καλοκαίρι το κλιματικό φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο συνδέεται με ισχυρές βροχοπτώσεις, για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



