Τουρισμός: Η «ατμομηχανή της ανάπτυξης» περνά πάνω απ τα κορμιά των εργαζόμενων στον κλάδο

Παιδιά

Στη Ρόδο του 2020, ένα 9χρονο κοριτσάκι έπεσε λιπόθυμο από την πείνα μέσα σε φούρνο.

Η άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος μητέρα του, αναζητεί εργασία για να μπορέσει να μεγαλώσει τα δύο κορίτσια της, όμως τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και κανείς δεν γνωρίζει αν, πόσα και υπό ποιες προϋποθέσεις για τους εργαζόμενους θα λειτουργήσουν και πόσους τελικά θα απορροφήσουν.

Η γυναίκα έχει δύο κοριτσάκια εννέα ετών και προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τα παιδιά της, καθώς πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Το επίδομα των 800 ευρώ εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα και η ίδια παραμένει άνεργη με τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες της  οικογένειας της.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η μητέρα με την κόρη της, μπήκαν μέσα στο φούρνο για να αγοράσει με τα ελάχιστα χρήματα που είχε πάνω της, ένα σκέτο ψωμάκι για να φάει η μικρή και να ξεγελάσει την πείνα της. Το παιδί όμως, νηστικό επί ώρες, λιποθύμησε μέσα στον φούρνο και έτσι αποκαλύφθηκε το δράμα που η αξιοπρεπής μητέρα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει μόνη της.

Δυστυχώς, αυτή η ιστορία, είναι μια από τις πολλές που εκτυλίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες αξιοπρέπειας, χιλιάδων ανθρώπων του τουριστικού κλάδου και όχι μόνο, που παραμένουν χωρίς εργασία.

Ιδιαίτερα σε περιφέρειες της χώρας όπου το ΑΕΠ τους, συνδέεται σημαντικά με τον Τουρισμό (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια κ.α.), η «ατμομηχανή της ανάπτυξης» προβλέπεται να  περάσει πάνω από χιλιάδες κορμιά εργαζομένων των ξενοδοχείων, του επισιτισμού, των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου και γενικότερα σε όσους βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από τον τουρισμό.

Μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση της μονογονεϊκής οικογένειας  στη Ρόδο, να έδωσε μια πρόσκαιρη λύση, γεμίζοντας το άδειο ψυγείο  ο τοπικός φιλανθρωπικός σύλλογος, όμως οι χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, δεν μπορούν να στηρίξουν την επιβίωση τους σε φιλανθρωπικούς συλλόγους.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ελπίζουν σε μια αξιοπρεπή ζωή, μόνο μέσα σε ένα σύστημα όπου ο τουρισμός και η αναψυχή δεν θα ήταν εμπόρευμα στα χέρια των πολυεθνικών και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σε ένα σύστημα που μοχλός της οικονομίας και επίκεντρο δεν θα ήταν το κέρδος του καπιταλιστή, δεν θα έμπαινε καν το δίλημμα ποιος θα πρέπει να πληρώσει τη χασούρα από την αναστολή της τουριστικής δραστηριότητας, γιατί αυτό το σύστημα θα είχε πρωτίστως ως  προτεραιότητα, την κάλυψη των αναγκών των εργατικών λαϊκών οικογενειών στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας.

  Με πληροφορίες www.dimokratiki.gr (εφημερίδα της Ρόδου )

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...