Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 42 άτομα στη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη για τις 100 ημέρες από τη σύλληψη του δημάρχου της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου και την καθαίρεσή του από το αξίωμά του.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για εξύβριση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για αντίσταση στις δυνάμεις ασφαλείας, έγραψε νωρίς σήμερα το πρωί στο X ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ενωμένοι ενάντια στο φασισμό» και «Πρόεδρος Ιμάμογλου».
Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συγκρούσεις με την αστυνομία στις παρυφές της συγκέντρωσης. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών.
Ο Ιμάμογλου είναι στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης. Θεωρείται ο πιθανότερος αντίπαλος του Ερντογάν σε μελλοντικές εκλογές.
Συνελήφθη και καθαιρέθηκε από το αξίωμά του στις 23 Μαρτίου. Πολλοί από το περιβάλλον του και το κόμμα του τέθηκαν επίσης υπό κράτηση σε διαδοχικά κύματα συλλήψεων.
Να σημειωθεί ότι η χθεσινή διαμαρτυρία συνέπεσε με τις συλλήψεις χθες το πρωί, περισσότερων από 100 μελών και στελεχών του CHP στη Σμύρνη στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA



