Τουρκία: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον των Κούρδων σε Ιράκ και Συρία

Βομβαρδιστικό Αεροσκάφος F4E Phantom II, της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδιστικό Αεροσκάφος F4E Phantom II, της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας / Πηγή:SAC Helen Farrer RAF Mobile News Team

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί από την Τουρκία εναντίον των Κούρδων σε Ιράκ και Συρία σημειώθηκαν χθες Τρίτη 01/02/2022. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν χθες θέσεις κούρδων ενόπλων, ανάμεσά τους στρατόπεδα εκπαίδευσης, κρησφύγετα και αποθήκες πυρομαχικών, στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία. Το υπουργείο ανέφερε πως όλα τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση εναντίον θέσεων στις περιοχές Ντερίκ, Σίντζαρ και Καρατζάκ, επέστρεψαν στις βάσεις τους. Δεν έδωσε καμία πληροφορία για θύματα.

Νωρίτερα, οι αρχές της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν ανέφεραν πως τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν τουλάχιστον έξι θέσεις μελών της τουρκικής κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), κάνοντας λόγο για «ανθρώπινες απώλειες», αλλά χωρίς να δώσουν συγκεκριμένο απολογισμό θυμάτων.

«Τουρκικά μαχητικά έβαλαν στο στόχαστρο αρκετές θέσεις μαχητών του PKK», τουρκικού κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, κυρίως στις περιοχές Μαχμούρ και Σίντζαρ (βόρεια), ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Κουρδιστάν, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό των θυμάτων.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε έξι θέσεις του PKK στα όρη Καρζόχ», που επιβλέπουν καταυλισμό εκτοπισμένων Κούρδων στην περιοχή Μαχμούρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Γίνεται επίσης λόγος για «πλήγματα» εναντίον «άλλων δύο θέσεων στα όρη Σίντζαρ και γειτονική ζώνη της Συρίας», καθώς και για βομβαρδισμούς στον τομέα Σίλα του Ιράκ, επίσης πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από τη δική του πλευρά, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο χθες για «πλήγμα τουρκικού UAV» εναντίον θέσης των συριακών κουρδικών δυνάμεων κοντά στις πετρελαιοπηγές στο Ραμεϊλάν, στον βορειοανατολικό τομέα της εμπόλεμης Συρίας, χωρίς να αναφερθεί στο PKK.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δείτε ακόμα...