Να επανεξεταστούν «οι πολιτικές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα» ζητά το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση, με την οποία επικρίνει την πρόσφατη, νέα «αμυντική συμφωνία» που υπέγραψαν Κύπρος – ΗΠΑ, η οποία και επιβεβαίωσε ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος (αλλά και ειδικότερα η Κύπρος) βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, κόντρα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Σε μια περίοδο που η Αγκυρα παζαρεύει τον ρόλο της στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ (και ενώ προετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα ένταξης και στους BRICS), το τουρκικό ΥΠΕΞ συνδέει τη συμφωνία με «βήματα των αρχών των ΗΠΑ σε βάρος της ασφάλειας της τουρκοκυπριακής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης τον περασμένο Ιούνιο για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με την ελληνοκυπριακή διοίκηση», που «υπονομεύουν την ουδέτερη θέση των ΗΠΑ έναντι της νήσου Κύπρου και δυσχεραίνουν την επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού». Επαναλαμβάνει δε ότι «η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Αντιρρήσεις για τη συμφωνία εξέφρασε και το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «μεροληπτική υποστήριξη στην ελληνική πλευρά» (αναφέροντας ως παραδείγματα τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια, την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο κ.λπ.) αλλά και για κάλυψη των «στοιχείων συνεργασίας που μπορούν να γίνουν μεταξύ των δύο μερών (σ.σ. στην Κύπρο) για βασικά ζητήματα ασφάλειας». Μιλά δε για «κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί αυτή η επικίνδυνη υποστήριξη, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται η Κύπρος, με τη διατάραξη όλων των ισορροπιών» και προτρέπει τις ΗΠΑ, «τις οποίες πλέον βλέπουμε ως ξεκάθαρο μέρος στο Κυπριακό, να ενεργήσουν με κοινή λογική» και «να τερματίσουν τις προσπάθειές τους για αλλαγή των λεπτών ισορροπιών στην περιοχή».
Το κράτος – δολοφόνος αγωνιά για την «ενεργειακή ασφάλεια»
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται οι διεργασίες για την άμεση υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας (Interconnector), με φόντο και τις επισημάνσεις ΗΠΑ για τον ρόλο που η Λευκωσία καλείται να αναλάβει στη «διατλαντική στροφή μακριά από τη ρωσική Ενέργεια».
Χτες, ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών του κράτους – δολοφόνου που συνεχίζει να μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό προσδοκώντας αυξημένο μερίδιο (και) στην ενεργειακή λεία όλης της περιφέρειας, Ελι Κοέν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργο Παπαναστασίου, με αντικείμενο ακριβώς την ηλεκτρική διασύνδεση.
«Υπογραμμίσαμε την ισχυρή σχέση και τη συνεχή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και τόνισα τη μεγάλη σημασία του έργου “Great Sea Interconnector” για το Ισραήλ», ανέφερε ο Κοέν σε ανάρτησή του, καθώς «αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Ισραήλ, ενισχύει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, παρέχει πρόσβαση σε διάφορες αγορές Ενέργειας και ενισχύει την ενσωμάτωση του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο».
Σημειωτέον, χτες, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι «μετά και την πρόσφατη δημόσια στήριξη του αμερικανικού παράγοντα που εκφράστηκε στη ΔΕΘ, δεν πρόκειται να ανακύψει κάποιο ζήτημα με την Τουρκία που θα θέσει σε κίνδυνο την υλοποίηση του έργου».
Στο μεταξύ, η… στήριξη των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ήταν οι ξεκάθαρες «προειδοποιήσεις» – απειλές της Αμερικανίδας πρέσβειρας ότι «ιδιαίτερα όταν μιλάμε για κράτη – μέλη της ΕΕ ή για συμμάχους στο ΝΑΤΟ, η διατλαντική οικογένεια πρέπει να σκέφτεται πολύ ευρύτερα για το πώς είναι να αντιμετωπίζουμε το Κρεμλίνο με αυτούς τους τρόπους» και ότι η Κύπρος, με τη θέση – κλειδί που διαθέτει, θα πρέπει να διαδραματίσει τον κρίσιμο ρόλο που χρειάζεται για τη «διατλαντική στροφή μακριά από τη ρωσική Ενέργεια που αποκόπτει τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Κύπρος είναι έτοιμη να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση αυτής της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής μετάβασης, αν κάνει την επιλογή να το κάνει».
Προσηλωμένοι στο παζάρι με την Τουρκία
«Θα εξακολουθούμε πάντα να μιλάμε με την Τουρκία», έστω κι αν «ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει». Αυτό τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες στο ρ/σ «Talk Radio», ουσιαστικά διαβεβαιώνοντας ξένα και ντόπια κέντρα για την αποφασιστικότητά του να «τρέξει» ευρωατλαντικές διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο προς χάριν της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, και των μπίζνες του κεφαλαίου σε Ενέργεια, διαμετακόμιση, τουρισμό και άλλα πεδία.
Κάνοντας, εξάλλου, μια περιγραφή της κατάστασης, μίλησε για «έναν γείτονα πολύ μεγαλύτερο από εμάς με τον οποίο έχουμε μια σύνθετη σχέση». Σε αυτό το κλίμα ετοιμάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτέμβρη (στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), με σκοπό να συνοψίσουν πώς έχουν προχωρήσει διαδικασίες όπως ο λεγόμενος πολιτικός διάλογος (μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών), τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σε στρατιωτικό επίπεδο) και η Θετική Ατζέντα (αφορά διμερείς μπίζνες), ενώ επίκειται και ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, στην Τουρκία, σε συνέχεια του προηγούμενου, πέρυσι τον Δεκέμβρη στην Αθήνα. Στο ενδιάμεσο και στο πλαίσιο των ΜΟΕ, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Μετίν Τοκέλ, διοικητή της τουρκικής 1ης Στρατιάς, στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.