Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται κατά του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (TUSIAD), Ορχάν Τουράν (προέρχεται από τον χώρο των Κατασκευών), αλλά και κατά του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, Μεχμέτ Ομέρ Αρίφ Αράς (προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο), οι οποίοι κατηγορούνται για «απόπειρα επηρεασμού δίκαιης δίκης» και «δημόσια διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών».
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, χτες αστυνομικοί έφτασαν στα σπίτια τους και συνέλαβαν τα δύο στελέχη του Συνδέσμου, που κατέθεσαν και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τους επιβλήθηκε καταρχάς απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πρόσφατες ομιλίες τους στη συνέλευση του Συνδέσμου περιείχαν «παραπλανητικές και λανθασμένες πληροφορίες», ενώ εκτιμήθηκε ότι έκαναν σχόλια που μπορεί να προκαλέσουν «δημόσια αναστάτωση».
Στις παρεμβάσεις τους τα δύο στελέχη της TUSIAD μεταξύ άλλων είχαν επικρίνει πλευρές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν και τις διώξεις που συνεχίζονται ενάντια σε αντιπολιτευόμενους καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και στελέχη κομμάτων, όπως του CHP, συμπεριλαμβανομένου του Ιμάμογλου.
Ενοχλημένος για τις επισημάνσεις τους, ο Ερντογάν είπε ότι «αν θέλετε η Τουρκία να γίνει μια αδύναμη αγορά στο παγκόσμιο εμπόριο, εγκαταλείποντας την εγχώρια – εθνική της παραγωγή, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ».