Τουρκία – Αρμενία: Πρώτες συνομιλίες για εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων

Η Τουρκία και η Αρμενία ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας πρώτος γύρος συνομιλιών που είχαν έπειτα από περισσότερα από 10 χρόνια ήταν «θετικός και εποικοδομητικός», αυξάνοντας την προοπτική οι σχέσεις των δύο χωρών να αποκατασταθούν και τα σύνορα των δύο χωρών να ανοίξουν ξανά, έπειτα από δεκαετίες εχθρότητας.

Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις από τη δεκαετία του 1990. Οι συνομιλίες στη Μόσχα ήταν μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009. Αυτή η συμφωνία δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις παρέμειναν τεταμένες. Τα υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ένα «θετικό και εποικοδομητικό» κλίμα, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για μια πλήρη εξομάλυνση χωρίς προϋποθέσεις. Σημείωσαν ότι οι ειδικοί απεσταλμένοι των δύο χωρών «αντάλλαξαν προκαταρκτικές απόψεις σχετικά με τη διαδικασία εξομάλυνσης».

Η ’Αγκυρα και το Γερεβάν διαφωνούν για πολλά ζητήματα, με ένα από τα πιο ακανθώδη την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, χαρακτηρισμό που η ’Αγκυρα δεν αποδέχεται.

Οι εντάσεις των δύο χωρών κλιμακώθηκαν εκ νέου κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ’Αγκυρα κατηγόρησε τις αρμενικές δυνάμεις ότι κατέχουν εδάφη που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία έκτοτε επεδίωξε μια αποκατάσταση των σχέσεων με το Γερεβάν, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.

Σε ξεχωριστές αλλά παρόμοια διατυπωμένες ανακοινώσεις, τα υπουργεία Εξωτερικών ανέφεραν ότι η ημερομηνία και ο τόπος για τον επόμενο γύρο συνομιλιών θα οριστικοποιηθούν αργότερα. Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών διήρκεσαν περίπου 1,5 ώρα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, μετέδωσε χθες, Πέμπτη, ότι αναμένει οι συνομιλίες να οδηγήσουν στη εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων που παραμένουν κλειστά από το 1993.

Ο Τόμας ντε Βαλ, συνεργάτης του Carnegie Europe, είπε τον Νοέμβριο ότι το άνοιγμα των συνόρων και η επανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Τουρκία θα είχε οικονομικά οφέλη για την Αρμενία, καθώς τα δρομολόγια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εμπόρους από Τουρκία, Ρωσία, Αρμενία, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...