Τουρκία – Αρμενία: Συνομιλίες «εξομάλυνσης σχέσεων» αρχίζουν στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου

Ειδικοί απεσταλμένοι από την Τουρκία και την Αρμενία θα συμμετάσχουν στον πρώτο γύρο των συνομιλιών με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ’Aγκυρα και Γερεβάν καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών τους έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

«Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ειδικών απεσταλμένων Τουρκίας και Αρμενίας θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, στις 14 Ιανουαρίου», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μία ανακοίνωση, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «χρειάζεται να τεθεί σε άμεση διαβούλευση ένας οδικός χάρτης που θα καθορίζει ποιά βήματα απαιτούνται για την εξομάλυνση των σχέσεων, περιλαμβανομένης της διενέργειας διμερών επισκέψεων». Θυμίζουμε ότι η Μόσχα έχει ήδη σχολιάσει πόσο ωφέλιμη θεωρεί τη βελτίωση των τουρκο-αρμενικών σχέσεων για όλη την περιοχή.

Η Αρμενία και η Τουρκία υπέγραψαν μία ειρηνευτική συμφωνία το 2009 για την αποκατάσταση των δεσμών τους και το άνοιγμα των συνόρων τους έπειτα από δεκαετίες, ωστόσο η συμφωνία δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις τους παρέμειναν τεταμένες. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι, η ’Aγκυρα υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν και κατηγόρησε το Γερεβάν για κατοχή αζέρικων εδαφών.

Η Τουρκία και η Αρμενία διόρισαν ειδικούς απεσταλμένους στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...