Τουρκία: Αξιοποιεί την ανάφλεξη στη Μαύρη Θάλασσα για να πουλάει οπλικά συστήματα

Τουρκικό Οπλισμένο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (DRONE BAYRAKTAR TB2)
Φώτο Αρχείου / Τουρκικό Οπλισμένο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (DRONE BAYRAKTAR TB2) / Πηγή: Bayraktar

Η τουρκική κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει την ανάφλεξη στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να παζαρέψει τη θέση της τουρκικής αστικής τάξης και τη γεωπολιτική της αναβάθμιση. Σ’ αυτή φάση η Τουρκία συνεχίζει να πουλάει στην Ουκρανική Κυβέρνηση οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στη δολοφονία Ουκρανών στα Ανατολικά της χώρας.

Παρά τη συνεργασία της με τη Ρωσία, όλα τα τελευταία χρόνια η Τουρκία αναπτύσσει συστηματικά πολύπλευρες σχέσεις με την Ουκρανία, καταγγέλλει την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, εμφανίζεται σταθερά ως υπερασπιστής της εκεί μειονότητας των Τατάρων, προκαλώντας όλο και πιο συχνά την αντίδραση της Μόσχας.

Πρακτικά, η πρόθεση της Άγκυρας να παρέμβει στις εξελίξεις είναι το γεγονός ότι η Τουρκία τροφοδοτεί τον ουκρανικό στρατό με drones «Bayraktar». Ήδη το 2020 η Ουκρανία παρέλαβε από την Τουρκία έξι μη επανδρωμένα πολεμικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου «Bayraktar TB2» καθώς και τρεις σταθμούς ελέγχου για τον χειρισμό τους. Πρόκειται για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που έχουν εμφανιστεί στα μέτωπα της Λιβύης (με τις δυνάμεις της τότε κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας) και του Ναγκόρνο Καραμπάχ (με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν), ενώ έχουν εμφανιστεί και στους ουρανούς της Συρίας. Και στα τρία μέτωπα, τα drones επιχείρησαν κατά δυνάμεων που στηρίζονταν από τη Ρωσία…

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη κοινή τουρκο-ουκρανική παραγωγή drones με την επωνυμία «Acinci», που διαθέτουν ουκρανικούς κινητήρες και δυνατότητες να φέρουν φορτίο πολλαπλάσιο του «Bayraktar».

Τη ρωσική δυσαρέσκεια για τη στήριξη της Τουρκίας στην ουκρανική κυβέρνηση έδειξαν και οι δηλώσεις Λαβρόφ στην αρχή της βδομάδας, όταν «προέτρεψε» «όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μία από αυτές- να αναλύσουν (…) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους»

Δείτε ακόμα...