Τουρκία: Αυξάνεται η φτώχεια της εργατικής τάξης εν όψει μεγάλων επενδύσεων

Σύμφωνα με την έκθεση “Η πραγματικότητα για τον κατώτατο μισθό του 2022” που δημοσίευσε το συνδικάτο DISK στην Τουρκία, αναφέρει ότι το 33,8% των εργαζόμενων κυμαίνεται γύρω από τον κατώτατο μισθό των 1.198 τουρκικών λιρών (TL). Στον ιδιωτικό τομέα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 44% με τις γυναίκες να καταγράφουν θλιβερή μισθολογική διαφορά με τους άντρες.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, υπήρχε ένα ποσοστό γυναικών της τάξης του 18% που λάμβανε λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 25% το 2021, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, το ποσοστό των γυναικών με μισθοδοσία γύρω από τον κατώτατο φτάνει το 43%. Επισημαίνεται επίσης, ότι η έκθεση ενέχει σοβαρές διαφορές με την πραγματικότητα καθώς σοβαρό ποσοστό της γυναικείας εργασίας είναι αδήλωτη.

Εντυπωσιακή είναι η μισθολογική διαφορά σε σχέση με τους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης που πέτυχε η χώρα από το 1974 έως σήμερα. Το 1974 ο κατώτατος μισθός αντιστοιχούσε στο 80% του εθνικού μισθού ενώ σήμερα, που η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα στις 20 ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες της γης, ο κατώτατος μισθός αντιστοιχεί στο 54,5% του εθνικού μισθού.

Η φτώχεια του συστήματος υγείας

Την ΄ίδια στιγμή που εξανεμίζεται ο μισθός των εργαζόμενων της χώρας, το Επιμελητήριο Φαρμακοποιών Κωνσταντινούπολης επισημαίνει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δημιουργούν στοκ ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων και προμηθεύουν μόνο μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων και νοσοκομείων, αποκλείοντας έτσι εκατομμύρια ανθρώπους από την πρόσβαση στο φάρμακο και οδηγώντας τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στο κλείσιμο ή στη λήψη δυσβάστακτων δανείων προς τις τράπεζες.

Τα παραπάνω συμβαίνουν την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται μονίμως νέες μεγάλες συμφωνίες δισεκατομμυρίων, όπως αυτή με τα ΗΑΕ προ ολίγων ημερών.

Πηγή: Solhaber

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...