Τουρκία – Αζερμπαϊτζάν: Στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με το Ιράν

Διήμερα κοινά γυμνάσια με την ονομασία «Fraternal Fist» («Αδελφική γροθιά») των ενόπλων δυνάμεων Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκαν χτες και σήμερα σε αζέρικο έδαφος κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

«Πραγματοποιήσατε επιτυχώς αυτά τα γυμνάσια στο πλαίσιο της ιδέας “ένα έθνος, δύο κράτη”. Δώσατε δύναμη στους φίλους σας και σκορπίσατε τον φόβο στους εχθρούς σας» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στους στρατιώτες αμφοτέρων πλευρών που συμμετείχαν στην άσκηση. Πρόσθεσε πως τα γυμνάσια αποδεικνύουν πως «οι λαοί Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν είναι νύχι-κρέας και δεν μπορούν να διαχωριστούν από κανέναν».

Τα εύσημα του Τούρκου Προέδρου είχαν ως αποδέκτες και τους υπουργούς Άμυνας Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και Αζερμπαϊτζάν, Ζακίρ Χασάνοφ που ήταν παρόντες κατά τη διεξαγωγή των κοινών γυμνασίων.

Δεν είναι τυχαίο πως τα κοινά τουρκο-αζερικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν σε περίοδο όξυνσης των εντάσεων στις σχέσεις Τεχεράνης – Μπακού μετά τον πόλεμο των 44 ημερών με την Αρμενία για τον θύλακα Καραμπάχ.

Πριν λίγες βδομάδες προηγήθηκαν τουλάχιστον δυο ιρανικά στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης» κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Δείτε ακόμα...