Τουρκία: «Χέρι βοήθειας» από το Κατάρ με άλλες 10 οικονομικές συμφωνίες

Δέκα νέες συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας υπέγραψε σήμερα ο εμίρης του Κατάρ, Αλ Θάνι, που συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου Ανώτατης Επιτροπής Στρατηγικού Διαλόγου. Οι συμφωνίες αφορούν κοινές επενδύσεις σε Εμπόριο, Ναυτιλία και άλλους τομείς, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν και Κοινή Επιτροπή που θα παρακολουθεί σταθερά τη σύσφιξη και διεύρυνση των εμπορικών διμερών σχέσεων.

Οι συζητήσεις των δύο ηγετών έγιναν κεκλεισμένων των θυρών παρουσία πολλών υπουργών και παραγόντων της τουρκικής κυβέρνησης και δεν εξαντλήθηκαν στις οικονομικές τους συνεργασίες, αλλά επεκτάθηκαν και στις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη και άλλα κρίσιμα «μέτωπα», που καθορίζουν γεωπολιτικές ισορροπίες ευρύτερων διαστάσεων.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ στις 10 συμφωνίες που προστίθενται στις ήδη 52 που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν δεσπόζει αυτή για την πώληση του 10% του Χρηματιστηρίου του Borsa Istanbul από το Κρατικό Ταμείο της Τουρκίας, πρόδερος του οποίου είναι ο Ερντογάν. Περιλαμβάνονται επίσης συμφωνίες για μεταβίβαση των μετοχών του Istinye Park, ενός πολυτελούς εμπορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης αλλά και για την ανάπλαση της περιοχής του Κεράτιου Κόλπου.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, οι δύο πλευρές ιεραρχούν ψηλά την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε Ενέργεια και Τρόφιμα, όπως και στον κλάδο της Άμυνας.

Οι συμφωνίες αυτές γίνονται σε μία περίοδο που η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει και αυτή μεγάλα προβλήματα, με την κυβέρνηση Ερντογάν να εντείνει την αναζήτηση συνεταίρων ωφέλιμων για το μεγάλο κεφάλαιο που εκπροσωπεί. Ενώ την ίδια στιγμή, η τουρκική αστική τάξη εξακολουθεί να διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στον λεγόμενο «αραβικό κόσμο», ιεραρχώντας εδώ και καιρό το Κατάρ ως «εταίρο» για την επαναδιαπραγμάτευση ισορροπιών σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ «τρέχουν» σκληρά παζάρια σε πολλά επίπεδα (βλέπε επιχείρηση αναθέρμανσης των σχέσεων του Ισραήλ με άλλες αραβικές χώρες).

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...