Τουρκία: Διευρύνει την ενεργειακή της συνεργασία και με το Τουρκμενιστάν

Διήμερες επίσημες επαφές στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, ολοκλήρωσε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αρπασλάν Μπαϊρακτάρ, με φόντο τις επίμονες προσπάθειες της Αγκυρας να αναδειχθεί σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και τους ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται για τον έλεγχο πόρων και οδών, όπως αντανακλούν και οι εξελίξεις σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας ανέφερε πως αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων έθεσαν ως στόχο την επόμενη 20ετία ο όγκος της διμερούς διακίνησης φυσικού αερίου ετησίως να φτάνει τα 15 δισεκατομμύρια, ιεραρχώντας για αυτόν τον σκοπό και την κατασκευή νέου αγωγού. Προς το παρόν, εξήγησε ο Μπαϊρακτάρ, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή Αγκυρα και Ασγκαμπάτ στοχεύουν να ξεκινήσουν με αρχικό όγκο 2 bcm μέσω μιας «μεθόδου ανταλλαγής». Ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει ότι «το απόλυτο και το πιο σημαντικό είναι να έχουμε έναν αγωγό μέσω της Κασπίας Θάλασσας με πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου και μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου στις δυτικές αγορές, στην Τουρκία και στην Ευρώπη». Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε άλλα πεδία στα οποία μπορεί να επεκταθεί η διμερής ενεργειακή συνεργασία, σημειώνοντας τα επενδυτικά σχέδια του Τουρκμενιστάν για να διευρύνει υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου, διαμηνύοντας ότι «η (Turkish Petroleum Pipeline Corporation) BOTAS έχει μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα και υποδομή από αυτή την άποψη (…) Εχουμε περίπου 6 bcm χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Τουρκία. Θέλουμε να το αυξήσουμε στα 12 bcm έως το 2028».

Την τουρκο-αρμενική προσέγγιση παρακολουθεί και η Ουάσιγκτον

Η τουρκική «Σαμπάχ» στο σχετικό της ρεπορτάζ υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη υπογραφή συνεργασίας της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν, για την επέκταση της χωρητικότητας αρκετών αγωγών (που χρησιμοποιούν οι δύο χώρες) φυσικού αερίου, η Αγκυρα είχε υπογραμμίσει ότι απώτερος στόχος είναι η μεταφορά επιπλέον όγκων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν αλλά και γενικά την περιοχή της Κασπίας προς την Τουρκία και μετά την Ευρώπη, μέχρι το 2030.

Αντίστοιχες συνεργασίες η Τουρκία επιδιώκει και με τη Γεωργία, σε μια περίοδο που – θυμίζουμε – προχωρούν ολοταχώς οι συνομιλίες και γύρω από την αναθέρμανση των σχέσεων με την Αρμενία.

Μάλιστα, λίγες ώρες πριν τη νέα συνάντηση που είχαν την Τρίτη οι ειδικοί εκπρόσωποι Αγκυρας και Γερεβάν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πάτελ, αν και δεν απάντησε για τις «προσδοκίες της Ουάσιγκτον», είπε ότι πρόκειται για θέμα «στο οποίο έχει επικεντρωθεί ο υπουργός (Εξωτερικών των ΗΠΑ) και θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε βαθιά με αυτό».

Την προτεραιότητα που οι ΗΠΑ δίνουν σε όλες τις «εναλλακτικές» που επιταχύνουν τη λεγόμενη «απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες» αποτύπωσε και η ακρόαση του αρμόδιου για την Ευρασία βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, στην αρμόδια υποεπιτροπή της Γερουσίας, την Τρίτη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «γενναία» την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Πασινιάν και είπε ότι «η Ρωσία είχε εγγυηθεί την ασφάλεια της Αρμενίας μετά τον πόλεμο του 2020 με το Αζερμπαϊτζάν και για πολύ καιρό πριν από αυτό, και απέτυχε», υποστηρίζοντας ότι «μεγάλο μέρος του πληθυσμού (της Αρμενίας) θέλει να “πάει πέρα” από τη Ρωσία. Οπότε δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό».

Τόνισε δε ότι και στην τριμερή σύνοδο που έγινε την άνοιξη στις Βρυξέλλες μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ – Αρμενίας, δημιουργήθηκε μια «νέα πλατφόρμα για να βοηθήσουν την Αρμενία να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία».

Δείτε ακόμα...