Τουρκία : Έκτακτη σύσκεψη Ερντογάν για Λιβύη και Συρία

Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Χτες έγινε έκτακτη σύσκεψη στην προεδρική κατοικία στον Βόσπορο, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων, σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και στη Συρία.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, είχε συναντηθεί νωρίτερα με αξιωματικούς για να τους ευχηθεί για το Μπαϊράμι, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, αναφέρθηκε και στη Λιβύη, λέγοντας πως η Τουρκία αναγνωρίζει την επίσημη αναγνωρισμένη κυβέρνηση από τον ΟΗΕ, δηλαδή τον Σάρατζ. Από την άλλη, ομολόγησε την στήριξη της Τουρκίας στη Λιβύη και είπε χαρακτηριστικά: «Ανατρέψαμε το παιχνίδι.»

«Στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράψαμε με τους Λίβυους αδερφούς μας, οι άνθρωποί μας κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την στρατιωτική εκπαίδευση και τη συνεργασία και αυτή η συμβολή μας έφερε αποτελέσματα.» συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας.

Επιπλέον, σκληρή επίθεση εξαπέλυσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εναντίον της Ελλάδας και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. «Μιλάς σαν Έλληνας παρά ως Ευρωπαίος Αξιωματούχος.» Κάνοντας λόγο παράλληλα και για βίαιη συμπεριφορά στον Έβρο. «Η Ελλάδα δεν είναι το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης.»

Αυτή η τουρκική αστική επιθετικότητα, πέραν από τις διαθέσεις της για αρπαγή μεγαλύτερων μεριδίων ενεργειακού πλούτου, ενισχύεται και από τις πλάτες που έχουν από ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, ΕΕ, των ΗΠΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης των αντίστοιχων δικών τους σχεδίων στην περιοχή. Αντιστοιχούν στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις για παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, της ΕΕ με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.

Και αυτές οι δηλώσεις του Ακάρ, επιβεβαιώνουν το ψευδεπίγραφο των ιδεολογημάτων των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, ότι η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αποτελεί «ασπίδα ασφαλείας» για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Θυμίζουμε την πρόσφατη δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλντεμπεργκ, με την οποία πρόσφερε «ομπρέλα» στήριξης στην κυβέρνηση Σάρατζ, καλύπτοντας την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη, όπως έγινε προηγουμένως και στη Συρία.

Τις διαχρονικές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων αλλά και της ΕΕ, η Ελλάδα “να τα βρει” με την Τουρκία με “εποικοδομητικό τρόπο”, κ.α., ανοίγοντας το δρόμο και για «διευθετήσεις» σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για πρόσκαιρους «συμβιβασμούς» στις πλάτες των λαών, με την ενεργό συμβολή της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων.

Θυμίζουμε ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλούσαν για “απομονωμένη” Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα ανά διαστήματα, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, διεύρυνε τη συμφωνία επέκτασης των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων που συνέχισε και η ΝΔ σήμερα. Την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη όπως η Γαλλία και άλλες ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στη Λιβύη για τα δικά τους συμφέροντα, την πρόσκληση στην Αθήνα του Χάφταρ κ.ο.κ., ως απόδειξη της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που δήθεν «υψώνει τείχος προστασίας» για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Την συμμετοχή της χώρας στη νέα ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ, «Irini», στα ανοιχτά της Λιβύης, που υποτίθεται ότι είχε ως αντικείμενο την τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Η συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αντανακλούν τις επιδιώξεις της αστικής τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, στην λεία των ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς, επωμίζοντας επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς.

Καμιά ανοχή! Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, έξω από ΝΑΤΟ, ΕΕ, κανένας στρατιωτικός εκτός συνόρων, να μην πληρώσει ο λαός και στην κρίση τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Να βγει νικητής, με την εξουσία και την οικονομία τα δικά του χέρια.

Δείτε ακόμα...