Τουρκία: Επίσκεψη του προέδρου της λιβυκής Βουλής και συναντήσεις με αξιωματούχους

Συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της βουλής της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ
Συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της βουλής της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ / Πηγή: Anadolu

Διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης έδωσε την Τρίτη στον Λίβυο ομόλογό του, Ακίλα Σάλεχ, ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σέντοπ, κατά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του πρώτου.

Ο Σέντοπ τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βάθος αιώνων και εκτίμησε ότι η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων Τουρκίας και Λιβύης «θα έχει θετική επίδραση και σε άλλους τομείς σχέσεων». Ισχυρίστηκε επίσης ότι η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης είναι «πολύ σημαντική» για την Τουρκία.

Ο Ακίλα Σάλεχ, που είχε πάρει τα τελευταία χρόνια τη μεριά του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Λιβύης και είχε σταθεί απέναντι στους ισλαμιστές ενόπλους της Τρίπολης και της Δυτικής Λιβύης οι οποίοι υποστηρίζονταν από δυτικές δυνάμεις και την Τουρκία, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης «ανοικτών διαύλων επικοινωνίας» προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να επανέλθουν στη Λιβύη «η σταθερότητα και η ειρήνη». Τόνισε και αυτός τη σημασία της τουρκικής υποστήριξης σε προσπάθειες «ειρήνης και σταθερότητας», υποστηρίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη, αποφεύγοντας από την άλλη να κάνει νύξη στα τουρκικά στρατεύματα που παραμένουν στο λιβυκό έδαφος μαζί με Σύρους μισθοφόρους, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις του ΟΗΕ.

Δεν έγιναν άμεσα αναφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που από τεχνικής άποψης παραμένει μισοτελειωμένη υπόθεση καθώς για να πάρει πλήρως επίσημη μορφή λιβυκού κρατικού εγγράφου θα πρέπει να ψηφιστεί και από το εκλεγμένο Κοινοβούλιο.

Μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του ο Ακίλα Σάλεχ συνάντησε και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...