Τουρκία: Φουντώνει το παζάρι στο Αιγαίο εν μέσω απειλών

Μελβούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μελβούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Με την συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το παζάρι που διεξάγεται και τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τους λαούς της περιοχής.

Ας ρίξει μια ματιά στον καθρέφτη ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ας αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, του πρότεινε ο πρόεδρος Ερντογάν συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη. Τώρα η Ελλάδα κάνει συμφωνίες με μεσογειακές γειτονικές χώρες. Αντί να εργάζεται με τη Γαλλία και την ΕΕ εναντίον μας, θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με μας. Οι προσπάθειες των Αθηνών να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε να συμφέροντά μας κι αυτά της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Μάλιστα οι δηλώσεις του δίνουν και μια εικόνα των προεκτάσεων που έχει η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο Πέλαγος και για το Αιγαίο:

Ένα παράδειγμα για το ότι η Αθήνα μπορεί να λύσει προβλήματα με διπλωματία και διάλογο, αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μόνο με την Τουρκία αρνούνται αυτόν τον δρόμο.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Έτσι, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος και η εξαίρεση της περιοχής του Αιγαίου (που ισχύει το τουρκικό casuς belli – αιτία πολέμου) δημιουργήσουν ήδη κακό προηγούμενο, «νομιμοποιώντας» τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, και τα θέματα αυτά απαιτούν πολύ προσεκτική εξέταση.

Για το Καστελόριζο αναφέρει: “Δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές βρίσκεται το μικρό αυτό νησί. (ΣΣ κατά την ελληνική εκδοχή) διαθέτει χωρικά ύδατα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό το μικρό νησί βρίσκεται (όμως) σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα. (ΣΣ κατά την ελληνική εκδοχή) τα χωρικά του ύδατα θα πρέπει να είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα μπορούσε να το αποδεχθεί; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα, την οποία μπορεί κανείς να μεταχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο;“. Το οποίο κάνει ξεκάθαρο τις αξιώσεις της για την περιοχή.

Παράλληλα εναλλάσσει την ρητορική της για διάλογο με απειλές για κλιμάκωση της έντασης προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της:

«Ας προσπαθήσει. Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν τη κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».

Οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που στηρίζουν τα νατοϊκά σχέδια στην περιοχή εμπλέκουν τον λαό σε θανάσιμους κινδύνους. Αυτό που δεν πρέπει να ξεφύγει της προσοχής μας είναι ότι και τα σχέδια της συνδιαχείρησης στο Αιγαίο που προωθούνται εξυπηρετούν σε αυτή την φάση τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό και προωθούνται. Είναι προς το συμφέρον τους η διατήρηση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο.

Οι στόχοι του κεφαλαίου σε γεωστρατηγικό επίπεδο δεν εκφράζονται ή και επιτυγχάνονται πάντα και μόνο μέσα από την εδαφική – χωρική επέκταση. Αλλά ενίοτε οι γεωπολιτικοί στόχοι επιτυγχάνονται ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές και με «χωρικές» παραχωρήσεις, παίρνοντας άλλα ανταλλάγματα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι είτε καταλήξουν σε σχέδιο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο είτε υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός θα είναι χαμένοι. Καθώς όλο αυτό το παζάρι δεν αφορά την δική τους ευημερία αλλά την εξασφάλιση των κερδών της αστικής τάξης της χώρας τους.

Εξάλλου και τα δύο σενάρια αποτελούν διαφορετική όψη του ίδιου νομίσματος και το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Δηλαδή και ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να ακολουθήσει συνδιαχείρηση του Αιγαίου και η συνδιαχείρηση στην μια φάση μπορεί να οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο σε δεύτερο χρόνο καθώς οι διεκδικήσεις παραμένουν.

Επομένως, οι λαοί της περιοχής δεν έχουν να περιμένουν κάτι από μια ενδεχόμενη ιμπεριαλιστική συμφωνία αλλά και ούτε να χωρίσουν τίποτα καθώς έχουν κοινό εχθρό και κοινό συμφέρον για ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος.

Με πληροφορίες από το Sputnik

Δείτε ακόμα...