Πιο ενεργό ρόλο στο πολεμικό μέτωπο στην Παλαιστίνη αναζητά η Τουρκία με τον Υπουργό Εξωτερικών Χ. Φιντάν να επιταχύνει τις τηλεφωνικές επαφές του και επισκέψεις σε τρίτες χώρες προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα της. Συγκεκριμένα η Τουρκία προτείνει την διαμόρφωση ενός μηχανισμού εγγυητριών δυνάμεων αφού λήξει ο πόλεμος προκειμένου να επιβληθεί η λύση των δύο κρατών και να αποτρέπονται οι δύο πλευρές “από ακρότητες εναντίων αμάχων“.
Στην ουσία ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προτείνει την εμπλοκή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στον οποίο η Τουρκία κατέχει κεντρικό ρόλο, ως διαμεσολαβητή από την μεριά των Παλαιστινίων, αλλά και των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, αφήνοντας ανοιχτό το ποια κράτη θα μπορούσαν να αναλάβουν τον αντίστοιχο ρόλο για το Ισραήλ.
Από την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου προκύπτει η στήριξη που έλαβε από την Γερμανία ώστε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, καθώς το Βερολίνο εκτιμά ως θετική την συμβολή της ως διαμεσολαβητή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Στέφεν Χάμπερστάιτ, εκπρόσωπος του Καγκελάριου Όλαφ Σόλτζ δήλωσε ότι, “Ο Τούρκος πρόεδρος είναι φυσικά κάποιος που είναι μια σημαντική προσωπικότητα στην περιοχή, ένας πρόεδρος με επιρροή … είναι φυσικό ότι υπό μια τέτοια κατάσταση, βρισκόμαστε σε επαφή και έχουμε συνομιλίες με μια τόσο σημαντική και μεγάλη χώρα. Η Τουρκία έχει επιρροή στην περιοχή και θα θέλαμε να την υποστηρίξουμε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της“.
Με το βλέμμα στραμμένο στο Κυπριακό
Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των εξελίξεων και των διευθετήσεων που τρέχουν στην περιοχή, ο Χ. Φιντάν επισημαίνει ότι “αν το Ισραήλ θέλει μία διαρκή ειρήνη και μαζί με αυτή να εξασφαλίσει και την ασφάλειά του, τότε πρέπει να υπάρξει ένα Παλαιστινιακό Κράτος”, δήλωση που παραπέμπει άμεσα στην αντίληψη της τουρκικής αστικής τάξης και για το Κυπριακό ζήτημα και συμπλήρωσε, “Αντίθετα, όσο συνεχίζεται η στήριξη του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και την Δύση, τόσο θα καταστέλλεται η ένταση, θα λύνεται προσωρινά το πρόβλημα μέχρι να ξαναπροκύψει. Γι’ αυτό χρειάζεται διαμεσολάβηση και καθεστώς εγγυήσεων.” Για το ίδιο θέμα, άφησε ερωτηματικό σχετικά με την ικανότητα του ΟΗΕ και του Σ.Α. του να παίξουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει και το αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας, με την οποία συμπίπτουν “σε πάρα πολλές πλευρές“, όπως δήλωσε. Τέλος, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υπονομεύουν συνεχώς την λύση δύο κρατών που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν. Αύριο, Τετάρτη 18/10/2023, ο Φιντάν μεταβαίνει στη Σ. Αραβία όπου συνεδριάζει έκτακτα η Εκτελεστική Επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Παλαιστίνης, ενώ ήδη έχει επικοινωνήσει σχετικά με τους ομολόγους του σε Πακιστάν και Ομάν.
Θυμίζουμε ότι υπό το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων που στηρίχθηκε από τη Μ. Βρετανία και τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία παραμένει μέχρι σήμερα κατοχική δύναμη στη βόρεια Κύπρο, έχοντας ενισχύσει την θέση της, με το ζήτημα να βαίνει προς οριστική λύση δύο κρατών, την ώρα που από τα επίσημα κείμενα της ΕΕ έχει εξαφανιστεί ο χαρακτήρας του Κυπριακού ως ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής και έχει αντικατασταθεί με φράσεις όπως “ανεπίλυτη σύγκρουση“, ενώ το ΝΑΤΟ στην τελευταία του Σύνοδο προ ολίγων μηνών έθεσε ζήτημα αντικατάστασης ακόμα και της ονομασίας του νησιού με… συντεταγμένες.
Πηγές: CNN Turk, DW, Reuters