Τουρκία: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι Πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT Haber.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από την ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ότι θα επικυρωθεί η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όχι όμως και της Σουηδίας.

Προσκόμματα στην ένταξη της Σουηδίας βάζει και η Ουγγαρία, το Κοινοβούλιο της οποίας όρισε ημερομηνία επικύρωσης για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά όχι για την ένταξη της Σουηδίας που θα γίνει «αργότερα».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Ουγγαρία εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους το ουγγρικό Κοινοβούλιο επέλεξε να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από εκείνη της Σουηδίας.

Μόνο η Άγκυρα και η Βουδαπέστη δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, που ιστορικά ήταν αδέσμευτες. Τα υπόλοιπα 28 μέλη της Συμμαχίας το έχουν πράξει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...