Τουρκία: Καμία πλατφόρμα ή σχέδιο δεν θα επιτύχει αν αγνοήσει τη χώρα μας

Παλιότερη (Φλεβάρης 2022) συνεκπαίδευση του Αντιτορπιλικού USS San Jacinto (CG 56) των ΗΠΑ με τη Φρεγάτα TCG Goksu (FFG 497) της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Παλιότερη (Φλεβάρης 2022) συνεκπαίδευση του Αντιτορπιλικού USS San Jacinto (CG 56) των ΗΠΑ με τη Φρεγάτα TCG Goksu (FFG 497) της Τουρκίας / Πηγή: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Moises Sandoval

Η φετινή έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τις θέσεις και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής για το 2023 αναφέρει ότι «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου» και ότι «καμία πλατφόρμα ή σχέδιο στην περιοχή το οποίο προσπαθεί να αγνοήσει τη χώρα μας δεν πρόκειται να επιτύχει». Κατηγορούνται άλλες πλευρές (ΕΕ και «ορισμένες τρίτες χώρες») για «προκατειλημμένη και μεροληπτική στάση», που «δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής».

Την ίδια στιγμή αναφέρεται ως απόδειξη της αποτυχίας σχεδιασμών από τους οποίους απουσιάζει η Τουρκία «η απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από το έργο του αγωγού φυσικού αερίου “EastMed”».

Ακόμα, η Άγκυρα μνημονεύει ξανά τα όρια της υφαλοκρηπίδας που κατέθεσε η ίδια στον ΟΗΕ το 2020, επιμένοντας ότι «σε αυτήν την υφαλοκρηπίδα, όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται με σκάφη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων υπό τουρκική σημαία».

Κατηγορεί ειδικά την Ελλάδα για «παράνομες αξιώσεις» και «προκλητικές ενέργειες», υποστηρίζοντας ότι «εμείς στοχεύουμε σε μια δίκαιη λύση όλων των αλληλένδετων προβλημάτων» και προσθέτοντας ότι «η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα ήταν βραχύβια – η ελληνική πλευρά δεν επέδειξε ειλικρινή και τίμια προσέγγιση και συνέχισε τις προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και δηλώσεις της». Συγκεκριμένα, κατηγορεί την Αθήνα ότι ευθύνεται στο ακέραιο για την ακύρωση των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και την αναστολή όλων των μηχανισμών διαλόγου υψηλού επιπέδου. Η Αγκυρα επιμένει να μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, κατηγορώντας την Ελλάδα για «πολιτικές εκφοβισμού» σε βάρος της.

Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χθες σε 33 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 6 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Δείτε ακόμα...