Τουρκία: Με το βλέμμα στον ενεργειακό πλούτο του Αζερμπαϊτζάν

Τουρκική Σημαία
Πηγή: Eurokinissi

Την πλήρη στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν «σε κάθε τομέα», στη σύγκρουση με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, επιβεβαίωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο Μπακού, όπου συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και με τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ.

«Η περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας, η οποία στοχεύει αποκλειστικά στην ειρήνη, έχει ήδη αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο», δήλωσε ο Αλίεφ και πρόσθεσε πως η στάση της απέναντι στην «επιθετικότητα της Αρμενίας» αποδεικνύει το «κύρος της Τουρκίας στην περιοχή και στον κόσμο». Θυμίζουμε οτι ο Αζέρος Πρόεδρος έχει προτείνει η Τουρκία να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία, αφότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Η Τουρκία που διεκδικεί αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή για τις ενεργειακές πηγές που υπάρχουν, ‘κάλεσε’ μέσω του Τσαβούσογλου τη «διεθνή κοινότητα» να υποστηρίξει «εκείνους που κάνουν το σωστό, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν». Στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κατηγόρησε τις τρεις ηγέτιδες δυνάμεις – ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία – της διαπραγματευτικής ομάδας του Μινσκ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ότι δεν έχουν «σαφή σχέδια και μηχανισμούς» για την επίλυση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είχε προηγηθεί νέα κοινή ανακοίνωση, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας, στην οποία επαναλαμβάνεται το αίτημα για «άμεση και άνευ όρων εκεχειρία» και για έναρξη «της διαδικασίας διευθέτησης».

Παράλληλα, θέλοντας να ενισχύσει το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη στο χώρο, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία – τη βασική ανταγωνίστρια δύναμη στον Νότιο Καύκασο – για τη σύγκρουση στο Καραμπάχ.

«Τι θα γίνει μετά (σ.σ. την εκεχειρία); Η Αρμενία θα αναγκαστεί να αποσυρθεί αμέσως από τα αζερικά εδάφη; Θα υπάρξει επίλυση που θα εγγυάται την αποχώρησή της;», σχολίασε ο Τσαβούσογλου. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, συνεχίζουν να θέτουν στην ίδια βάση τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ενώ υπογράμμισε οτι οι «ίσες αποστάσεις» ισοδυναμούν με «επιβράβευση της Αρμενίας» στην «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε κατηγορήσει τον Καναδά για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην απόφασή του να αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία επειδή χρησιμοποιείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. «Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για την παρεμπόδιση των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού σε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ενώ (…) ο Καναδάς δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στις εξαγωγές όπλων σε χώρες που εμπλέκονται στρατιωτικά στην Υεμένη», επισημαίνεται.

Ενώ μετά τις καταγγελίες του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, σε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι ο Ερντογάν είναι ο κύριος υποκινητής της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και σε μισθοφόρους από τη Συρία που αναπτύσσονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ακολούθησαν χτες και αυτές απο τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε ότι «Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ζώνη της διένεξης δραστηριοποιούνται μαχητές διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων από τη Μέση Ανατολή , όπως η “Τζεχμπάτ αν Νούσρα”, “Φιρκάτ αλ Χάμζα”, “Σουλτάν Μουράντ” καθώς και εξτρεμιστικές κουρδικές οργανώσεις», οι οποίοι μπορεί να εισέλθουν στην επικράτεια της Ρωσίας.

Δείτε ακόμα...