Τουρκία – Μπανγκλαντές: Συζητήσεις για εξοπλιστικά προγράμματα

Ο απεσταλμένος της Άγκυρας στο Μπαγκλαντές δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να πουλήσει πρόσθετο στρατιωτικό υλικό χωρίς καμία πολιτική προϋπόθεση και με βάση τις ανάγκες.

«(Ως προς τη στρατιωτική συνεργασία) η Τουρκία προσφέρει πάντα συμπράξεις ή διάδοση στρατιωτικής τεχνολογίας και αυτό ισχύει εξίσου και για το Μπαγκλαντές», δήλωσε ο Μουσταφά Οσμάν Τουράν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους διπλωματικού ρεπορτάζ στην τουρκική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα.

Είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Μπανγκλαντές είναι βαθιά ριζωμένες και ακλόνητες σε οποιαδήποτε κατάσταση σχετική με πολιτικές διαφορές ή κρατικές πολιτικές και η Άγκυρα θέλει να είναι “εταίρος λύσης” του Μπανγκλαντές στη στρατιωτική συνεργασία.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια τάση πολιτικών συνθηκών για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, είπε ότι η Τουρκία κατάφερε να βγει από την κρίση με το να είναι αυτοδύναμη στον στρατιωτικό τομέα.

«Τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουμε καταφέρει να προμηθεύουμε σχεδόν το 75% του στρατιωτικού μας εξοπλισμού από τις εσωτερικές αμυντικές βιομηχανίες μας», δήλωσε ο Τουράν, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να κατασκευάζει σχεδόν όλους τους τύπους στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ανέφερε ότι η χώρα του είναι πολύ ευέλικτη στη στρατιωτική συνεργασία με άλλες χώρες και σημείωσε ως παράδειγμα ότι τα τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη απέκτησαν φήμη αφού χρησιμοποιήθηκαν στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με συγκεκριμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που το Μπαγκλαντές έχει ζητήσει να αγοράσει από την Τουρκία, ο Τουράν είπε ότι η αμυντική συνεργασία δεν περιορίζεται σε κανένα συγκεκριμένο τομέα.

«Επί του παρόντος υπάρχουν αρκετές συνομιλίες μεταξύ τουρκικών εταιρειών και ομολόγων του Μπαγκλαντές», προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη παραδώσει πυραύλους πολλαπλών εκτοξευτών στο Μπαγκλαντές, ενώ η Άγκυρα είναι επίσης έτοιμη για κοινοπραξίες στη ναυπηγική βιομηχανία όχι μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και για μη στρατιωτικές υπηρεσίες.

Είπε ότι ο αρχηγός των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων θα επισκεφθεί το Μπαγκλαντές στο τέλος του μήνα, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πιθανό να επισκεφθεί το Μπαγκλαντές σε κατάλληλο χρόνο.

Αναφέροντας το Μπαγκλαντές ως αξιόπιστο μουσουλμανικό σύμμαχο, ο Τουράν είπε ότι μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σέιχ Χασίνα ήταν η πρώτη παγκόσμια ηγέτιδα που εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Άγκυρα με επιστολή της προς τον Ερντογάν.

«Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια της εξόδου των Ροχίνγκια τον Αύγουστο του 2017 στο Μπανγκλαντές, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που εξέφρασε την αλληλεγγύη της στο Μπανγκλαντές για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους διωκόμενους Ροχίνγκια, στέλνοντας την πρώτη κυρία της χώρας, Εμινέ Ερντογάν, στους καταυλισμούς προσφύγων Ροχίνγκια στη νότια περιοχή Κοξ Μπαζάρ», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τουρκική αντίθεση στην εκτέλεση ηγετών του κύριου ισλαμικού πολιτικού κόμματος του Μπαγκλαντές, του Μπαγκλαντές Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι κατά της θανατικής ποινής ως κρατική πολιτική. «Ωστόσο, η δίκη των εγκλημάτων πολέμου είναι εσωτερικό θέμα του Μπαγκλαντές».

Όσον αφορά το διμερές εμπόριο, ο Τουράν σημείωσε ότι ήταν μόλις 850 εκατομμύρια δολάρια πριν από δύο χρόνια, αλλά ο όγκος έχει αυξηθεί σήμερα σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και τα δύο κράτη έχουν θέσει ως στόχο να αυξήσουν τον όγκο αυτό σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο εγγύς μέλλον.

Ανέφερε τα φασόν ενδύματα, τη ναυπηγική βιομηχανία, τις κατασκευές και τον στρατιωτικό εξοπλισμό ως πιθανούς τομείς για τουρκικές επενδύσεις, ενώ την πληροφορική, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τη γεωργία ως πιθανούς τομείς για τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες του Μπαγκλαντές.

Πηγή: Anadolu Ajansı

Δείτε ακόμα...