Τουρκία: «Πραξικοπηματική εξέλιξη» χαρακτηρίζει τη σύλληψη Ιμάμογλου η αντιπολίτευση

Διαμαρτυρίες οπαδών του Ιμάμογλου με συνθήματα όπως «Ιμάμογλου, δεν είσαι μόνος!», «Κυβέρνηση Παραιτήσου!» ή «Μια μέρα η ζυγαριά θα γείρει και το AKP θα λογοδοτήσει στον λαό», πυροδότησε η είδηση της σύλληψης σήμερα το πρωί του δημάρχου του μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το CHP απηύθυνε κάλεσμα σε πανεθνικές διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος του κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε ότι «η δημοκρατία ήταν ένα τρένο και ο Ταγίπ Ερντογάν επιβιβαζόταν σε αυτό μόνο όσο τον βόλευε. Τώρα, αυτός αποβιβάστηκε από αυτό το τρένο και εντάχθηκε στις τάξεις των πραξικοπηματιών».

Ο ίδιος ο Ιμάμογλου, σε ανάρτησή του λίγο πριν συλληφθεί κατήγγειλε ότι «μια χούφτα μυαλά, που προσπάθησαν να σφετεριστούν τη θέληση του έθνους μας, χρησιμοποίησαν τους αγαπητούς μου αστυνομικούς ως όργανο για αυτό το κακό και έστειλαν εκατοντάδες αστυνομικούς στην πόρτα του εκπροσώπου 16 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη τυραννία, αλλά θέλω να ξέρετε ότι δεν θα τα παρατήσω…»

Επικρίνοντας τις αντιδράσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, δήλωσε ότι όσοι συνδέουν τη σύλληψη Ιμάμογλου με το πρόεδρο Ερντογάν είναι «αυθάδεις» και ότι «σε ένα κράτος όπου εφαρμόζεται ο νόμος δικαίου, αν κάποιος κατηγορείται για ένα έγκλημα, το μέρος για να υπερασπιστεί τον εαυτό του είναι οι δικαστικοί θεσμοί όχι οι δρόμοι» χαρακτηρίζοντας την εμφάνιση δικαστικών διώξεων ως «πραξικόπημα» ως ενέργειες «επικίνδυνες και άστοχες».

Ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν, ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι το να αποκαλείται η σύλληψη του Ιμάμογλου «πραξικόπημα» αποτελεί ένδειξη «πολιτικού εκφυλισμού».

Τετραήμερη απαγόρευση διαδηλώσεων

Την ίδια στιγμή, το γραφείο του κυβερνήτη Κωνσταντινούπολης επέβαλε τετραήμερη απαγόρευση διαδηλώσεων ενώ μεταλλικά φράγματα και οχήματα με κανόνια νερού «επιστρατεύτηκαν» σε κεντρικά σημεία όπως τη πλατεία Ταξίμ κτλ. Τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για περιορισμούς σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των X, WhatsApp και TikTok.

Μια μέρα πριν, είχε προηγηθεί η επίσημη ακύρωση του πτυχίου (λόγω «απουσίας» και «σαφούς σφάλματος», ενώ ανακοινώθηκε ότι θα κατηγορηθεί για «πλαστογραφία επίσημων εγγράφων»με βάση έκθεση του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης), ελάχιστα μόνο 24ωρα αφού ο Ιμάμογλου είχε ανακοινώσει δημόσια ότι θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2028 και ενώ την Κυριακή 23 Μάρτη αναμενόταν – στο προγραμματισμένο εδώ και καιρό συνέδριο του CHP – να λάβει και επίσημα το σχετικό χρίσμα του κόμματός του, με φόντο μια σειρά δημοσκοπήσεις που τον εμφάνιζαν να προηγείται του (σημερινού προέδρου της χώρας και του ΑΚΡ) Ρ. Τ. Ερντογάν. Ενας υποψήφιος για τη προεδρία χρειάζεται να έχει πτυχίο πανεπιστημίου.

Η σύλληψη Ιμάμογλου (σε βάρος του οποίου εκκρεμούν μια σειρά κατηγορίες και έχουν προγραμματιστεί διάφορες δίκες) σημειώνεται εν μέσω έντονων ενδοαστικών διεργασιών στην Τουρκία και ενώ σε όλη την περιοχή πυκνώνουν παζάρια για κρίσιμα «μέτωπα» στα οποία ο ρόλος και οι επιλογές της τουρκικής αστικής τάξης επιδρούν καθοριστικά σε μια σειρά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...