Τουρκία-Σαουδική Αραβία: Το Ριάντ καταθέτει 5 δισ. δολάρια στην τουρκική κεντρική τράπεζα

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για να καταθέσει 5 δισ. δολάρια στην κεντρική τράπεζα της χώρας μέσω του Σαουδαραβικού Ταμείου για την Ανάπτυξη (SFD), ανακοίνωσε σήμερα το ταμείο αυτό.

Ο σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Μπιν Αμπντάλα Αλ-Τζανταάν είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο την πρόθεση της χώρας του να κάνει την κατάθεση. Ενώ τα τουρκικά καθαρά αποθέματα ξένου συναλλάγματος είχαν ανακάμψει από τα μόλις 6 δισ. δολάρια που ήταν το περασμένο καλοκαίρι, το χαμηλότερο επίπεδό τους σε διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, έχασαν περίπου 8,5 δισ. δολάρια μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε στις αρχές Φεβρουαρίου τις νότιες περιοχές της χώρας.

Τα καθαρά διεθνή αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά περίπου 1,4 δισ. δολάρια στα 20,2 δισ. δολάρια την εβδομάδα ως τις 24 Φεβρουαρίου, έδειξαν την Πέμπτη τα στοιχεία της τράπεζας. Η σαουδαραβική κατάθεση ακολουθεί κοινές προσπάθειες από την ’Αγκυρα και το Ριάντ να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, που είχαν πληγεί μετά το φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατάθεση υπογράφηκε από τον πρόεδρο του SFD ’Αχμεντ Ακίλ Αλ-Χατίμπ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, και τον κυβερνήτη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, αναφέρεται στη δήλωση του SFD

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Anadolu

Δείτε ακόμα...